Gazete Vatan Logo

Donanmada fırtına

Kuzey Deniz Saha Komutanlığı ihale Komisyonu Başkanı Albay ile 8 subay ve 30 işadamı tutuklandı

YAŞ kararıyla Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral Özden Örnek, Kuzey Deniz Saha Komutanı olduğu dönemde bazı subayların malvarlıklarındaki hızlı artış ve yolsuzluk yapıldığı iddiaları üzerine idari soruşturma başlattı. Binbaşı İsa Maliker'in yürüttüğü idari soruşturmada şüpheler doğru çıkınca Oramiral Örnek "adli soruşturma" emri verdi ve askeri savcı üsteğmen Ömer Şentepe'nin soruşturmasıyla trilyonluk yolsuzluklar ortaya çıktı. İki yıl süren soruşturma, askeri yetkililerle yüzlerce firma sahibi arasındaki komisyon pazarlığını ve subayların yakınlarına kurdurdukları paravan şirketlerle yaptıkları yolsuzlukları gözler önüne serdi.

Tek tek incelendi
2000 yılı sonlarında başlayan soruşturmada, 1999-2002 arasında yapılan ihaleler tek tek belirlendi. Askeri savcı üsteğmen Şentepe, Kuzey Deniz Saha ikmal Destek Komutanlığı ve istanbul Boğaz Komutanlığı Satınalma Komisyonu'nda görev yapan askeri ve sivil personelin ifadelerini aldı. ihalelerdeki yolsuzlukların, görev yaptığı izmir'de gözaltına alınıp sorgulandıktan sonra 20 gün önce Askeri Cezaevi'ne konulan Deniz ikmal Grup Komutanı albay Bahri Mısırlı ile 17 Aralık 2002'de tutuklanan emekli astsubay Osman Özdemir'in yakın çevrelerine kurdurdukları paravan şirketlerin etrafında döndüğü anlaşıldı.

Askerler tutuklandı
Albay Bahri Mısırlı ve astsubay Osman Özdemir ile birlikte ihale komisyonlarında görev yapan emekli binbaşı Mustafa Rıza Kizirlioğlu, yüzbaşı Ahmet Çoban, kıdemli yüzbaşı Hakan Erçevik, yüzbaşı Cem Ali Gökhan, emekli astsubay Osman Özdemir, emekli başçavuş Nedim Seymen de tutuklanarak Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Cezaevi'ne kondu. Yine ihalelerle ilgili tutuklanan binbaşı Ahmet Gökhan Hazır 8.5 ay tutuklu kaldı ve 1 ay önce tahliye edildi. Üsteğmen Turan Çağlayan da tutuklandıktan 50 gün sonra tahliye edildi. Ayrıca ihale komisyonlarında görevli binbaşı Göktan Özeker, asteğmen Volkan İpekçioğlu, başçavuş izzet Çiftçi, başçavuş Hüseyin Kurt, başçavuş Ayhan Özçelik ile komisyon memurları da sorgudan geçti. Bu arada bazı subaylar da malvarlıklarındaki artışın hesabını veremeyeceklerinden yurtdışına kaçtı.

Evden gözaltı
İhalelere katılan yaklaşık 80 firmanın 200'e yakın yetkilisi İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü ekiplerince evlerinden ya da işyerlerinden gözaltına alındı. Askeri savcılığın, Mali Şube Müdürlüğü ile koordineli yürüttüğü soruşturmada gözaltına alınan sanıklar önce polis, sonra da savcı Şentepe tarafından sorgulandı. Mali Şube'de gözaltına alınan firma sahipleri, verdikleri ifadelerinde ihale komisyonundaki askerlerle olan ilişkilerini anlattılar. Askeri mahkeme tarafından tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi'ne konulan yaklaşık 30 firma yetkilisinden bazıları tahliye edildi. Soruşturma kapsamında tutuklanan 20 firma yetkilisinin ise tahliye talebi reddedildi.

Haberin Devamı