Gazete Vatan Logo

Donald Trump'tan eleştirilere karşı yeni hamle

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, ırkçı çevrelere yakınlığıyla bilinen kampanya menajeri Stephen Bannon’u baş stratejisti yapmasının ardından gelen tepkileri hafifletmeye çalışıyor.

Donald Trump'tan eleştirilere karşı yeni hamle

Trump, ABD'nin BM Daimi Temsilciliğine açık eşcinsel olan Richard Grenell'i, Cumhuriyetçi Partinin başına ise bir kadını getirmeyi düşünüyor.

Grenell, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi görevine atanırsa bu ülke tarihinde bir ilk olacak.

Zira daha önce ABD'de eşcinsel kimliğini kamuyona açıklayan bir yetkili Dışişleri'nde bakan düzeyinde bir göreve getirilmemişti. Twitter'da muhaliflerine karşı saldırgan eleştirileri ile tanınan Grenell eski Başkan George W. Bush döneminde ABD'nin BM sözcüsü olarak görev yaptı. Indiana valisi iken eşcinsel evliliklere karşı olan Mike Pence Trump'ın Başkan Yardımcısı olacak. Eşcinsel evlilikleri desteklediği belirtilen Grenell'ın bu göreve getirilmesiyle Pence'in göreve gelmesiyle bu kesimin artan endişelerini hafifletmeye çalıştığı belirtiliyor.

TRUMP CUMHURİYETÇİ PARTİ'NİN BAŞINA BİR KADINI GETİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlığına bir kadını getirerek, hem cinsel taciz suçlamaları hem de kadınları aşağılayan sözleri nedeniyle tepkisini çektiği bu kesimin gönlünü almaya çalışabilir.

Haberin Devamı

Trump'ın Cumhuriyetçi Ulusal Komitesi'nin başkanlığı için partinin Michigan eyaleti yöneticisi olan Ronna Romney McDaniel'i düşündüğü belirtiliyor. 43 yaşındaki McDaniel 2012'de Cumhuriyetçilerin Başkan adayı olarak Barack Obama'ya karşı kaybeden ve Trump'a karşı muhalefetiyle bilinen Mitt Romney'nin yeğeni. 'Trump ne isterse ilgilenirim' diyen McDaniel bu göreve gelirse ABD tarihinde 2. kez, son 40 yılda ise ilk kez bir kadın Cumhuriyetçilerin başına geçecek.

'BANNON'UN GÖREVE GETİRİLMESİ ENDİŞE VERİCİ BİR İŞARET'

Breibart News adlı haber sitesinin eski yöneticisi ve Trump'ın eski kampanya menajeri olan Stephen Bannon'un Trump'ın üst düzey danışmanı ve baş stratejisti görevine getirilmesi Bannon'un beyazların üstünlüğüne inanan ırkçı çevrelerle yakın ilişkileri olması nedeniyle tepki çekmişti. Bannon'un göreve getirilmesini 'endişe verici bir işaret' olarak niteleyen ve Trump'ın 'kampanyasındaki nefret dolu ve bölücü vizyonuna bağlı kaldığını' savunan Demokrat Parti'nin Temsilciler Meclisi'ndeki lideri Nancy Pelosi "Başkanlığı kazanan ama halk oyunu kaybeden seçilmiş başkan Trump Amerikalıları birleştimeli. Bölünme ve fanatikliği körüklememeli" dedi.

Haberin Devamı

66 gün sonra başkanlık yemini edecek olan Trump bu süreyi çalışma ekibini kurarak ve dünya liderleri ile görüşmeler yaparak geçirecek.

Trump, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü'ne de Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komite Başkanı Reince Priebus'u getirmişti.