Gazete Vatan Logo

Dolunayda deprem riski

Tokyo Üniversitesi’nin çalışmasına göre dolunay zamanı denizdeki gel-gitlerin şiddeti artıyor. Bu da deniz suyunun nakil sırasında denizdeki çatlaklar üzerinde büyük baskı oluşturması büyük depremleri tetikleyebiliyor.

Dolunayda deprem riski

Depremleri önceden bilmek mümkün olmasa da bilim dünyası yıllardan beri sarsıntıları tetikleyen etmenleri inceleyerek depremleri önceden bilebilmeyi umut ediyor. Bu konuda her zaman araştırmalara konu olan etkenlerden biri de Dünya’nın uydusu Ay. Ay’ın çekim kuvveti nedeniyle oluşan gelgitlerin depremleri tetikleyip tetiklemediği konusunda bilim insanları uzun süredir tartışıyor. Şimdi bu tartışma Tokyo Üniversitesi’ndeki Japon uzmanların yaptığı yeni bir araştırma ile yeniden alevlendi.

Ani okyanus değişimi

Deprem ülkesi Japonya’da yapılan araştırmaya göre Ay’ın dolunay hali, Dünya’da günde iki kez okyanus suyunun çekilmesine ve daha sonra da geri dönmesine sebep oluyor. Dolunay zamanı Ay’ın çekim kuvveti çok daha güçlü olduğu için bu gel-git de çok daha şiddetli oluyor. Tokyo Üniversitesi, denizdeki bu değişimle suyun bir bölgeye ani nakli sayesinde okyanus tabanındaki çatlaklar üzerinde baskı oluşturarak büyük depremleri tetikleyebileceğini ortaya koydu. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan bilimsel makaleye göre dolunay gerçekten de büyük depremleri tetikleyebilecek güce sahip.

Haberin Devamı