Gazete Vatan Logo

Dolu kısmı fazla

Ağustos ayı ihracat rakamlarının okuması tam da bardağın hangi tarafını görmekle eşdeğer bir durum yarattı. Dolu tarafta ihracatın ithalatı karşılama oranında artış, cari açıkta gerileme ve yeni ihracat pazarları var. Boş taraf ise ciddi bir ekonomik yavaşlama sinyali veriyor

Dolu kısmı fazla

- Ağustos ayında ihracat 9 günlük bayram tatilinin etkisi ile yüzde 6.5 azalmasına rağmen 12.4 milyar dolar gibi yüksek bir seviyede gerçekleşti.

- Şayet bayram tatili etkisi olmasa ihracatta yüzde 10’un üzerinde bir artış olacaktı. Bu açığın Eylül’de kapanması bekleniyor.

- İthalat ise kur baskısı yüzünden yüzde 22.38 oranında geriledi ve 14.8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

- Dış ticaret açığı yüzde 57.95 oranında azalarak sadece 2.4 milyar dolarda kaldı

- İhracatın ithalatı karşılama oranı 9 yıl sonra yüzde 83.3 oranını gördü. Rakam bir ara yüzde 53’lere kadar gerilemişti.

- Gümrük vergileri Türk ihracatçısını yeni pazarlara yöneltti. Örneğin Güney Amerika’ya olan ihracatta yüzde 30 artış yaşandı.

X Boş tarafına bakılacak olursa, rakamlar ciddi bir ekonomik yavaşlama sinyali veriyor.

X Zira Türk sanayici ara malı ithal ederek ihracat yapan bir yapıda. İthalatın hızlı gerilemesi üretimde sıkıntı olduğunun bir işareti.

X Buna bağlı olarak ithalattan alınan vergide ciddi kayıp yaşanması sözkonusu. Bu Maliye’nin vergi hedefleri açısından kötü haber.

Haberin Devamı

Bakan Pekcan: Eylül’de tatil kaybı telafi edilecek

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yaptığı açıklamayla, Ticaret Bakanlığı’nın Ağustos ayı dış ticaret, ticaret, esnaf ve kooperatiflere ilişkin geçici idari verilerini değerlendirdi.

Ağustos’ta dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 58 daralarak son 9 yılın en düşük düzeyi olan 2 milyar 487 milyon dolara gerilediğini bildirerek, “İhracatımızın ithalatımızı karşılama oranı da yüzde 83.3’e yükselerek yine son 9 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti” ifadesini kullandı.

Ağustos’ta ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 azalarak 12 milyar 389 milyon dolara gerilediğini, ithalatın yüzde 22,4 azalarak 14 milyar 875 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildiren Pekcan, “Ağustos ayındaki ivme düşüklüğünün çok büyük kısmı bayram tatiline denk gelen 4 iş günü kaybından kaynaklandı. Eylül ayında söz konusu takvim etkisinin telafi edilerek, ihracatın tekrar hızlı artış eğilimine gireceğini göreceğiz. Yılın Ocak-Ağustos dönemi dikkate alındığında ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.3 artarken ithalatımız yüzde 5.7 artış göstermiştir. 12 aylık dönemler itibarıyla ihracatımız Ağustos ayının sonunda 162.4 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Dünya ticaretindeki küresel korumacılık eğilimlerine rağmen ihracatta hedeflerimize emin yürümeye devam ederek istihdam ve büyümeyi güçlü şekilde destekleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

TİM Başkanı Gülle: 169 ülkeye TL ile ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, TİM’in Ağustos ayı ihracat verilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Ağustos ayında ihracatın önemli bir bölümünün TL ile yapıldığını aktardı. Ağustos ayında 169 ülkeye ihracatta TL kullanıldığını dile getiren Gülle, toplam 3.4 milyar TL tutarında ihracatın Türk Lirası ile yapıldığını bildirdi.

İhracat pazarlarına bakıldığında Ağustos ayında 219 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini bu ülkelerden 96’sına ihracatta artış yaşandığını belirten Gülle, en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İspanya olduğunu bildirdi. Gülle, bunların yanında, ihracat artışında dikkat çeken ülkelerin de olduğunu vurguladı. Gülle, ihracatın Yemen’e 4, Senegal ve Cibuti’ye de 2 katına çıktığını kaydetti.

Haberin Devamı

Gülle, “Türkiye olarak bir cari açık sorunu yaşıyoruz. Her zaman olduğu gibi tekrar belirtmek istiyorum ki, cari açık problemimizi ihracat ile aşmamız mümkün. Üretimde kapasite kullanımımız her ne kadar son dönemde yüzde 80’in altına gelmiş gibi görünse de artık aynı imalat stratejisi ile ekonomimizi büyütmemiz zor. Türkiye’nin en büyük potansiyellerinden birisi olan Hizmet ihracatını daha aktif bir hale getirebilmek için yeni kurulan Hizmet İhracatçıları Birliğimiz sürekli projeler geliştiriyor. Bunun dışında diplomatik anlamda özellikle Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesinin sonucunu bu yaz turizm sektöründe gördük. Bu başarı turizm gelirlerimize yansıyarak hizmet ihracatımızda ciddi artışlara sebep oldu. Bu da cari açığımızı azaltan etkenlerin başında geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı