Gazete Vatan Logo

Dolarla bilek güreşi anlamsız!

'Merkez Bankası Başkanı kadar iddialı konuşamam'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Kurlarda rakamlar kalıcı değil. Ancak Merkez Bankası Başkanı kadar iddialı konuşamam. ‘Elini kırarız, belini kırarız’ ifadesini kullanamam” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’nı bu kez dövize müdahalesi nedeniyle eleştirdi ve “Dolarla bilek güreşi yapmanın anlamı yok” açıklamasını yaptı.

“Merkez Bankası yaklaşık 6 milyar dolar piyasaya müdahalede bulundu ama döviz fiyatları sadece 1 kuruş geri gitti” diyen Çağlayan, “Merkez Bankası’nın şu anda dövize bu şekilde müdahalesini doğru bulmuyorum. Bilek güreşi yapmanın anlamı yok. Merkez Bankası’nın gücünü kudretini test etmek isteyenlere de fırsat vermenin de bir anlamı yok” diye konuştu.

Çağlayan, “Bugün bulunmuş olduğumuz rakamların da ben kalıcı olmadığı kanaatindeyim ancak Merkez Bankası Başkanı kadar da iddialı konuşamam. Yani 1.92’ye gelir bunu burada tutarız. ‘Elini kırarız, belini kırarız’ ifadesini ben kullanamam” dedi.

Zafer Çağlayan, kur riski konusunda önce işadamlarına sonra vatandaşa tavsiyede bulundu. “Arpa ekerseniz arpa biçersiniz arpa ekilen yerden buğday çıkmaz. Dolayısıyla işadamı hangi para cinsiyle borçlanıyorsa mutlak suretle girişinin de o olması gerekir” diyen Çağlayan, “Vatandaş bu konuda herhangi bir panik içinde olmamalı ve kumar oynamamalı” şeklinde konuştu.

Çağlayan, bazı çevrelerce ifade edilen “özel sektörün kurun yükselmesinden kaynaklanan zararlarını devlet karşılaşın” şeklindeki talepleri de doğru bulmadığını vurguladı.

Faize alerjim var

Zafer Çağlayan, mevcut ortamda politika faizinde artışın gerekli olduğunu savunanlara karşı çıktı. Çağlayan, “Ben faiz alerjisi olan biriyim. Politika faizinde herhangi bir değişikliğe ihtiyaç olmadığı nı belirteyim ki Merkez Bankası’na da talimat vermemiş olayım” dedi.

DOLARDA YENİ ZİRVE: 2.0845 TL

Merkez Bankası’nın mevcut önlemlerinin kuru savunmakta yetersiz kalabileceği endişesi ve devam eden Suriye gerginliğiyle dolar 2.0840 TL’ye kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi gördü.

Bankacılar, TL’deki değer kaybında Merkez Bankası’nın daha önceki açıklamalarının aksine kuru savunacak önlemleri henüz açıklamamış olmasının ve dün 9 Eylül’de uygulayacağı döviz satım ihalesinde tutarı 140 milyon dolardan sadece 20 milyon dolarlık artışla 160 milyon dolara revize etmesinin “yetersiz” bulunmasının da etkili olduğunu söyledi.

TL dün gelişmekte olan ülke para birimleri arasında açık ara en çok değer kaybeden para birimi oldu. TL, dün dolar karşısında yüzde 1.5’in üzerinde değer kaybederken, dolar karşısında yüzde 1’in üzerinde değer kaybeden başka bir para birimi olmadı.

Bir bankanın döviz masası müdürü, “Merkez Bankası’nın ne yapmak istediğinin belirli olmaması TL’deki değer kaybının en büyük nedeni bence. Kuru savunacağız açıklamalarının sadece bir kaç gün sonrasında kuru savunmaya gerek olmadığına ilişkin görüşler geliyor. Bu şekilde önümüzdeki döneme ilişkin soru işaretleri devam ettikçe yani somut bir adım gelmeyip mevcut politikalarla devam edildikçe kurda yön yukarı” dedi.

OVP’DE REVİZYON YAPILACAK

Zafer Çağlayan, gelişmeler doğrultusunda Orta Vadeli Program’daki (OVP) enflasyon dahil tüm rakamların yeniden gözden geçirileceğini belirterek, “Yüzde 4’ün altında ama yüzde 3’ün üzerinde bir büyüme rakamı bekliyorum” dedi. Kendi hedeflerine ilişkin çalıştıklarını belirten Çağlayan, diğer bakanlıklarla önümüzdeki günlerde bir araya gelerek hedefleri gözden geçireceklerini, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından da revize edilen hedeflerin açıklanacağını bildirdi. Bu yıl için 158 milyar dolarlık ihracat ve yüzde 4’lük büyüme öngördüklerinin anımsatan Bakan Çağlayan, “O günün şartlarında öyleydi, şimdi bir revizyon yapmamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı