Gazete Vatan Logo

Doları olana evde fırsat var

Ömer Faruk Çelik, dolardaki artış nedeniyle yeni projelerde maliyetlerin artacağını belirterek, “Dolarını bozup mevcut projelerden ev alana yüzde 35 fırsat var” dedi

Doları olana evde fırsat var

EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, dolardaki artış nedeniyle önümüzdeki dönemde başlayacak projelerin maliyetinin artacağını belirterek, bu dönemde ev alanların avantaj sağlayacağını söyledi. Ömer Faruk Çelik, dolardaki artış nedeniyle yüzde 20 kazanan vatandaşın gayrimenkule yatırım yapabileceğini belirterek, “Bir de kur artışı kaynaklı maliyet artışı var. 2017’de inşa edilen evler daha maliyetli olacak. Eski maliyetle yapılan evler şu anda avantajlı. Dövizi olan için altın bir fırsat var. Hem dövizden kazanacak hem de hem de konutun değer artışı söz konusu olacak. Bu da yüzde 15’lik bir fiyat farkı demek. Bu da gösteriyor ki şimdi ev alan yüzde 35 kazanç sağlayacak” diye konuştu.

Piyasada bazı konutların ucuzlayabileceğine de dikkati çeken Çelik, “Kredi borcunu, işçisinin parasını ödeyemeyen bazı firmalar, itibarını korumak adına fiyatları düşürebilir. Bu nasıl olur? 100 liralık malı 50-60 liraya indirmez ama vadeleri uzatabilir. Şirketlerin sunduğu vadeler 12 yıla çıkabilir” dedi. İşadamlarının itibarını kaybetmemek için zararı göze alabileceğini söyleyen Çelik, “İşadamı için sermaye para değil itibardır. Kazancından zarar edebilir ama itibarından edemez” dedi.

Haberin Devamı

Orta gelirde iştah bitmiyor

Türkiye’de orta-gelir kesimine makul fiyattla ev üretilmesi gerektiğini söyleyen Ömer Faruk Çelik, şu değerlendirmeyi yaptı: “Orta gelire baktığımızda piyasada hiçbir sorun yok. Ancak metrekare fiyatı 5 bin liranın üzerine çıktığında piyasa kötü diyebiliriz. Orta kesimin konut ihtiyacı var. Alım iştahı azalmış değil. Piyasanın geneline baktığımızda da tablo kötü değil. Mesela 2013’te 310 bin, 2014’de 489 bin olan konut stoku 2015’de 290 bine, bu yılın ilk 9 ayında ise 195 bine düşmüş.”

200 projeye çıkacak

EVDEKİFIRSAT.COM portalının büyüdüğünü söyleyen Ömer Faruk Çelik, 20 Ocak 2017’de sitedeki satış modelini değiştireceklerini açıkladı. Şu anda 17 projenin yer aldığı sitede proje sayısının 150-200’e çıkacağını anlatan Çelik, “2016’ın 11 ayında 17 projede 575 ev sattık ve 419 milyon ciro elde ettik. Ciroda yüzde 8 artış var” diye konuştu.

Haberin Devamı