Gazete Vatan Logo

Doları kendi haline bırakın

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan dolar yorumu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Kurlarda aşırı korumacı davranmamak gerek. Kur, arz-talep ilişkisi sonucu belirleniyor. Biraz kendi haline bırakalım” dedi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son haftalarda yaşanan dalgalanmaların küresel konjonktürden kaynaklandığını belirterek, “Kimsenin ekonomimizin, ülkemizin geleceğinden şüphesi olmasın”dedi. Bakan Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Mayıs ayı sonundan bu yana dünya piyasalarında, özellikle de yükselen ülke piyasalarında dalgalanma yaşandığını hatırlattı. Kurlarda da aşırı korumacı davranmamak gerektiğine işaret eden Bakan Zafer Çağlayan, şu değerlendirmeyi yaptı:

Korumacı olmamalı

“Kur bir arz-talep ilişkisi sonucu piyasada belirleniyor. Biraz kendi haline bırakalım. Denge nerede oluşuyor, bakalım. Bürokrasiden değil, mali sektörden değil, reel sektörden gelen bir bakan olarak şunu ifade etmek istiyorum: Özel sektörün döviz borcu varsa, döviz girişi de mutlaka olmalı. Şirketlerimiz buna uygun adım atmış olmalı. Firmalarımızın önceki dalgalanmalardan ders çıkarmış olmaları gerekiyor. Son 3 ayda kurlarda bir yükseliş var. Ben, kurdaki yükselişten ziyade istikrarı daha önemli görüyorum. Halkımızın artık geçmişten gelen döviz kuru korkusunu üzerinden atması gerekiyor. Türkiye 2001’deki Türkiye değil, 1994 ve 1999’daki Türkiye değil. Kimsenin bir endişesi olmasın. Nasıl kurun düşmesi ekonominin güçlü olduğuna yönelik bir kanıt değilse, değer kaybetmiş olması da ekonominin güçsüz olduğuna yönelik bir kanıt değil. Dolar/TL 2 de olabilir, daha yukarı ya da aşağı da gidebilir. Ama sonunda dengesini bulur.”

Haberin Devamı