Gazete Vatan Logo

Doları 6’nın altına çeken ihracat atağı

Çok uzun bir aradan sonra ihracatla ithalat arasındaki fark 2 milyar doların altına indi. Eylül’de ihracat yüzde 22.6 arttı, ithalat ise yüzde 18.1 azaldı. Bu veri, kritik enflasyon verisi öncesi doların 17 Ağustos’tan sonra ilk kez 5.94’ü görmesine neden oldu.

Doları 6’nın altına çeken ihracat atağı

Ticaret Bakanlığı öncü verilerine göre dış ticaret açığı Eylül’de yüzde 76.85 azalarak 1.89 milyar dolar oldu. Bu rakam çok uzun yıllar sonra 2 milyar doların altına inen bir veri setini ortaya koyarken, dün dövizde görülen ciddi geri çekilmenin de ana sebebi haline geldi. Verilere göre 2017 yılı Eylül ayında yüzde 59.1 olarak gerçekleşen ihracatın ithalatı karşılama oranı Eylül 2018’de yüzde 88.4’e yükseldi.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre ihracat Eylül’de yüzde 22.6 artışla 14.5 milyar dolar, ithalat Eylül’de yüzde 18.1 azalarak 16.4 milyar dolar oldu. İhracattaki artışta otomotiv sektörü belirleyeci oldu. Eylül ayında en fazla ihracat motorlu kara taşıtları kaleminde gerçekleşti. Motorlu Kara Taşıtları faslında Eylül ayında 2.2 milyar dolarlık ihracat yapılırken bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 24 oldu. Motorlu kara taşıtları ihracatı Ocak-Eylül’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12.7 artışla 19.63 milyar 633 dolara ulaştı.

Son veri neden önemli?

İhracat Ocak-Eylül’de yüzde 7 artışla 123.1 milyar dolar olurken ithalat Ocak-Eylül’de yüzde 3.1 artarak 174.2 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı

9 aylık dış ticaret açığı halen 50 milyar doların üzerinde bulunuyor. Yani bu demektir ki Türkiye çok iyi gelen Eylül verisine rağmen ayda ortalama 5.9 milyar dolarlık dış ticaret açığı veriyordu. Bu rakamın son veriye göre 2 milyar doların altına çekilmesi, Ağustos ve Eylül aylarında cari açık değil cari fazla verilebileceği anlamına da geliyor. Gerek turizmin etkisi gerekse ihracatın pozitif katkısı ile cari fazlanın ilk açıklamada ortaya çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Cari fazla verme ihtimalimiz var
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Dış ticaret açığı Eylül ayında daralmaya devam etti. Ağustos’ta hem ihracat hem ithalat azalırken Eylül’de ihracatın tekrar artışa geçmesi iyi haber. Bu durum Ağustos ayında başlayan dengelenmenin Eylül ayında hızlanarak devam ettiğini gösteriyor” dedi ve ekledi: “Açıklanan PMI verisi ile birlikte bakıldığında Eylül itibarıyla iç talepte daralmanın hızlanacağı buna bağlı olarak da ithalatta yavaşlamanın süreceği anlaşılıyor. Öte yandan TL’deki değer kaybının etkisiyle ihracatta yön yukarı olacak. Bu bağlamda Ağustos ve Eylül aylarında cari fazla verme ihtimalimiz yüksek görünüyor” diye konuştu.
173 ülkeye TL ile ihracat yapıldı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Eylül ihracatımız yüzde 22.6 artışla 14.5 milyar dolara ulaştı. Bu, tarihin en yüksek Eylül ayı ihracat rakamıdır. Eylül ayında ithalatımız, yüzde 18.1 düşüşle 16.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş olup, böylece ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 88.4 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu son 9 yılın en yüksek düzeyi” dedi. Öte yandan Eylül’de TL ile yapılan ticaretin hacmi, 5.2 milyar TL’si ihracat, 4.6 milyar TL’si ithalat olmak üzere toplam 9.8 milyar TL’ye ulaştı. Eylül’de TL ile 173 ülke ile ihracat, 108 ülke ile ithalat gerçekleştirildi; TL yapılan ihracat yıllık bazda yüzde 29.5 artış gösterdi.

Haberin Devamı