Gazete Vatan Logo

Dolardaki değer kaybı en çok kime yarayacak?

Haftalık ekonomi dergisi tekBorsa, dövizdeki düşüşten kar ederek çıkan şirketleri mercek altına aldı

Dolardaki değer kaybı en çok Koç’a yarayacak

Yabancılar Türkiye’ye geldikçe siyasal konjonktür ne olursa olsun döviz kurları aşağı yönlü seyrini sürdürüyor. tekBorsa, bu düşüşten kâr eden şirketleri mercek altına aldı. Buna göre YTL’nin değer kazanmasından en çok Koç kazanacak. Koç Holding’i sırasıyla Tüpraş, Petrol Ofisi ve Vestel izliyor.

Dolardakİ gerilemeyi ne cumhurbaşkanlığı seçimindeki gerginlik, ne genel seçim ne de global piyasalardaki dalgalanma durdurabildi. Haftalık finans ve yatırım dergisi tekBorsa dövizdeki bu değer kaybının hangi şirketleri nasıl etkilediğini inceledi.

tekBorsa’nın yeni sayısında yer alan habere göre YTL yabancı paralar karşısında değer kazandığında, aktifte fazlası olan, örneğin, bir ihracatçı şirket zarar; pasifte fazlası olan bir banka ise aynı döviz borcunu daha az ulusal para ödeyerek kapatacağı için kâr elde edebiliyor.

İMKB’de işlem gören yabancı para pozisyon fazlası olanların başında ise Petkim geliyor. Petkim’in 30 Haziran itibariyle 252 milyon YTL yabancı para karşılığı aktifi bulunurken, buna karşılık olan pasifi sadece 25.7 milyon YTL civarında. Petkim’i sırasıyla Alarko Holding, Kartonsan, Deva Holding izliyor.

YTL’nin değer kazanmasından kârlı çıkacak olanlar ise döviz pozisyon açığı yüksek olan şirketler. Bu şirketlerin başında ise Koç Holding geliyor. Koç Holding’in 29 Haziran 2007 itibariyle döviz açık pozisyonu yabancı para karşılığında 6 milyar 598 milyon YTL olarak gözüküyor. Koç Holding’i sırasıyla Tüpraş, Petrol Ofisi, Vestel ve Ereğli Demir Çelik izliyor.

Koç’un kârı 878 milyon YTL

İMKB’de işlem gören şirketlerin altı aylık bilançolarının esas alındığı 29 Haziran 2007’de dolar kuru 1.3065, euro 1.7625, sterlin ise 2.6213 YTL’ydi. Dokuz aylık bilançoların tamamlandığı 28 Eylül 2007’de ise dolar kuru 1.2035, euro 1.7095, sterlin ise 2.4462 YTL düzeyindeydi. Kurlardaki bu düşüş döviz açık pozisyonu olan şirketlerin dokuz aylık bilançoların kar hanesine yazılacak. Buna göre İMKB’de işlem gören sanayi şirketleri içerisinde kurlardaki düşüşten en büyük yararı Koç Holding sağlayacak. Döviz açığı en yüksek 20 sanayi şirketi içerisinde kar hanesinde kurlardan dolayı artı yazacak ikinci büyük şirket yine Koç Grubu’nun şirketi Tüpraş olacak. Tüpraş’ın kurlardaki düşüşten kaynaklanan kârı 173 milyon 273 bin YTL’ye ulaşıyor. Bu kârın altı aylık toplam kâra oranı ise onda iki.

Koç Holding ve Tüpraş, Migros, Aygaz ve Tofaş birlikte değerlendirildiğinde ise Koç Grubu’na ait şirketlerin kur düşüşünden sağladığı toplam kâr 878 milyon YTL’ye ulaşıyor. Petrol Ofisi, Vestel ve Ereğli kurlardaki düşüşten olumlu etkilenen şirketler. Şirketlerle ilgili ayrıntılı analizlere tekBorsa dergisinden ulaşabilirsiniz.

Türkiye yabancı yatırımcı için yeni Brezilya oldu
Murat Ülgen / HSBC Başekonomist


Merkez Bankası yılsonuna kadar 75-100 baz puan faiz indirimine gidebilir. Bundan sonra bakacağımız şey 2008 bütçesi olacak. Döviz kurlarında yön aşağı. Çünkü Türkiye yabancı yatırımcılar için artık yeni Brezilya. Bir zamanlar Brezilya’ya olan ilgi artık Türkiye’ye kayıyor. Zaten bunun ilk dalgasını yaşadık. Dolar küresel anlamda zayıflıyor. 2008’in ikinci çeyreğine kadar dolarda toparlanma beklemiyoruz. Yılsonu itibariyle doların 1.23 seviyelerinde olmasını bekliyoruz.


Zarar açıklayan Zorlu’ya kur dopingi

Tüm borsa şirketlerinin döviz açığı pozisyonlarını da inceleyen tekBorsa dergisi ilginç bir tabloyu gözler önüne seriyor. 2007’nin ilk altı aylık döneminde Petrol Ofisi, Vestel Elektronik ve Zorlu Enerji’nin zarar açıkladıkları görülüyor. Ancak bu şirketlerin yılın ilk üç aylık bölümünde döviz kurlarından dolayı kâr hanelerine yazdıkları rakam, oldukça yüksek.

Haberin Devamı