Gazete Vatan Logo

Dolarda yükseliş durmuyor: 2.10 TL!

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ile ABD’nin para musluklarını bir miktar kısması dolara rekor kırdırdı. Dolar dün 2.10 TL ile tarihi zirvesine yükseldi. Merkez Bankası’nın 400 milyon dolarlık satışı da tırmanışı durduramadı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarının miktarını azaltma kararı ve yolsuzluk-rüşvet operasyonları doları tarihi zirvesine taşıdı. Dolar dün 2.10 TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Sepet bazında TL de 2.4802 ile tarihi zirvesine çıktı. Buna karşılık Merkez Bankası dün düzenli fonlama yapılan günlerde açılan döviz satım ihalelerine ilişkin olarak döviz kurlarında aşırı oynaklık gözlenen günlerde ihale tutarının minimum tutarın 10 katına kadar artırılabileceğini açıkladı. Hemen ardından Merkez Bankası dünkü minimum döviz satış tutarını 50 milyon dolar ilan ettiği döviz satım ihalesinde 400 milyon dolar sattı. Ancak açıklamanın ardından kur ve sepet sınırlı geriledi. Böylece TL’nin Pazartesi günü gerilediği en düşük seviyeye göre dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 3.49’a, döviz sepeti karşısında ise yüzde 3.06’ya ulaştı. TL sadece dün dolar karşısında yüzde 1.22 değer kaybetti. Merkez Bankası dün ve gelecek haftanın ilk 2 gününde en az 900 milyon dolar satmış olacak. Merkez Bankası düzenli fonlama yapılan günlerde döviz satım ihalelerinde minimum tutarı 50 milyon dolar, ek parasal sıkılaştırma (EPS) günlerinde ise 100 milyon dolar olarak belirlemişti.

Faizler tırmanışta

Tahvil bono piyasasında da faizler yükseliş eğiliminde. Kısa vadeli tahvillerde hem Merkez Bankası’nın sıkılaştırma adımları hem de politik baskının etkisi görülürken, uzun vadeli tahvillerde ise siyasi gelişmelerin yanı sıra ABD tahvil faizlerindeki yükseliş baskı yaratıyor. Tahvil bono piyasasında 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık tahvilde bileşik getiri 4 Eylül’den bu yana en yüksek olan yüzde 10.21’e kadar yükseldi.

Türkiye’nin risk primi yükseliyor

Türkiye’nin 5 yıl vadeli tahvillerini iflasa karşı sigortalamanın maliyeti yüksek cari açık tedirginliklerine yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan operasyonun yarattığı siyasi endişelerin eklenmesiyle 3.5 ayın zirvesini gördü. Markit verilerine göre Türkiye’nin beş yıl vadeli kredi iflas takas primi (CDS) düne göre 12 baz puan artışla 220 baz puana çıkarak Eylül ayı sonundan bu yana en yüksek düzeyi gördü. Citi Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika stratejisti Luis Costa, “Siyasi gelişmeler Türkiye’deki sorunları büyütüyor, ama asıl odak hâlâ ülkenin ödemeler dengesindeki bozuklukları” dedi. Bu arada ABD’de üçüncü çeyreğe yönelik açıklanan büyüme rakamları yüzde 3.6’dan yüzde 4.1’e revize edildi. ABD ekonomisinin toparlanması parasal genişlemede daha sert frene neden olabilir.

Borsa İstanbul rahat nefes aldı

Salı günü başlayan yolsuzluk operasyonunun ardından haftalık olarak yüzde 6 civarı değer yitiren Borsa İstanbul, haftanın son gününü tepki alımlarıyla yüzde 0.68 artarak 69.572 puandan kapattı. Uluslararası piyasalarda altının onsunda da dün tepki alımları görüldü. Önceki gün 1.190 doların altını gören altının onsu haftayı 1.193 dolar seviyelerinden tamamladı.

Haberin Devamı