Gazete Vatan Logo

Dolarda üç, faizde bir yıl geriye döndük

Gelişmekte olan piyasalarda tedirginlikle bono faizi son bir yılın en yüksek düzeyine çıkarken, dolar l .5720 ile 2003 düzeyine döndü

Piyasalarda sular bir türlü durulmuyor. Bono faizleri dün yüzde 17'nin de üzerine çıkarak son bir yılın en yüksek düzeyine çıktı. Dolar 1.5720 YTL ile 29 Nisan 2003 tarihinden bu yana en yüksek noktaya tırmanırken, İstanbul Borsası'nda hisse senetleri yüzde 0.72 değer kazandı. Özellikle ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda tedirginliğin devam etmesine neden oluyor. Brezilya borsasının önceki günü yüzde 4.5 ile bu yılın en hızlı günlük düşüşünü yapması ÎMKB'nin de güne satışlarla başlamasını sağladı. Bir ara önceki günün bin 456 puan altına inen İMKB, Avrupa borsalarındaki toparlanmanın etkisiyle kayıplarım azalttı ve günü 271 puanlık çıkışla 38 bin 132 puandan tamamladı.

Avrupa borsalarındaki artışta ise tüketici güveninin son beş yılın en yüksek düzeyine çıkması etkili oldu. Avrupa'nın 18 borsasının 12'sinde yükseliş gözlenirken, Londra ve Frankfurt Borsası yüzde 0.6, Paris Borsası yüzde 0.2 yükseldi.

Herhangi bir tedbire gerek yok
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, piyasalarda yaklaşık bir aydır süren faiz ve kur yükselişi üzerine yaptığı değerlendirmede, şu anda alınması gereken herhangi bir tedbir olmadığını söyledi. Gelişmeler karşısında hükümetin yapacağı en iyi şeyin mali disipline azami ölçüde uymak olduğunu belirten Unakıtan, "Hükümet gerekli tedbirleri her zaman almaktadır. Önceki ekonomik olaylarda olduğu gibi gerekirse her türlü tedbiri alırız ama şu anda tedbir alacak bir durum, şu kısa dönemde söz konusu değil" dedi.

Unakıtan, bono faizlerindeki artışın bütçeye etkisinin sorulması üzerine, şu anki borçlanmanın etkisinin 2007'de görüleceğini kaydederek, şöyle konuştu: "Borçlanma konusunda 2006 bütçesi zorlayacak nitelikte bir sıkıntımız yok."
Unakıtan, faiz artışının yılın sonuna doğru bütçeye yük getirebileceğini ancak bunun bütçe dengelerini bozacak büyüklükte olmayacağını da vurguladı.

Piyasadaki sığlık vuruyor
Bankalar Birliği Genel Kurulu'nda konuşan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türk finans piyasasının sığlığı nedeniyle çalkantının, Türkiye'yi daha fazla etkilediğini söyledi. Hükümetin ekonomi programını kararlıkla uygulandığını söyleyen Özince, dış faktörlerden kaynaklanan küçük dalgalanmalardan endişe edilmemesi gerektiğini belirtti.

Dolar 2 YTL'ye yükseltmez
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, doların satış fiyatının 2 YTL'ye çıkmasının söz konusu olmadığını, panik havası yaratılmaması gerektiğini kaydetti. Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, yüksek kurun Türkiye'de kimseye faydasının olmadığını, YTL'nin değerli olmasının her zaman iyi olduğunu, herkesin bunu böyle bakması gerektiğini anlattı.

Yabancı enflasyonu bekliyor
Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul da, yaptığı değerlendirmede, "Bu, global bir hareket. Bütün gelişen piyasalar etkileniyor. Kâr realizasyonu yaşandı ancak belli bir seviyeden tekrar alım gelecektir" dedi. "Dolarda bu seviyelerin, 1.5600 YTL seviyesinde, doğru seviyeler olduğunu, iyi olduğunu düşünüyorum" diyen Kurtul, kurun bu düzeylerde stabilize olacağını, yabancı yatırımcıların ise enflasyonu beklediğini söyledi.

Kurda düzeltme sürecek
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, kurlardaki hareketin sanayiyi uçurumun ucundan kurtardığını belirterek, "Kurlarda önümüzdeki dönemde, yıl sonuna kadar yukarıya doğru küçük bir düzeltmenin daha olacağını düşünüyoruz. Bunların hepsi ekonomi açısından sağlıklı gelişmeler. Türkiye ekonomisinin daha derinlemesine geliştiğini gösteriyor. Kimse panik yapmamalı" dedi.

Haberin Devamı