Gazete Vatan Logo

Dolarda ‘şahin’ çıkış

Fed’de başkanlık yarışında şahin tarzıyla bilinen John Taylor’ın burun farkıyla öne geçmesi, piyasaları ürküttü. ‘Doların makus talihi değişebilir” yorumları yapıldı

Dolarda ‘şahin’ çıkış

Dolar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yeni başkanının faiz artışı yanlısı olabileceğine ilişkin haberlerle küresel piyasalarda çıkışa geçti. ABD Başkanı Donald Trump’ın mevcut Fed Başkan Janet Yellen ile Perşembe günü yapacağı görüşme öncesinde dolar 3.6947 lirayla 3.70 seviyesinden döndü. Euro da 4.33 lirayı geçti.

İş Yatırım’ın “Doların makus talihi değişiyor mu?” başlıklı günlük piyasa bülteninde, “John Taylor’un başkanlık yarışında burun farkıyla öne geçmesi piyasalardaki hareketliliği artırdı” denildi. Analizde şu değerlendirme yapıldı:

“Taylor modelinin uygulanması durumunda Fed faizlerinin önümüzdeki senelerde yüzde 3’ün üzerine yükselebileceği endişesi ile dolar yükselirken, gelişmekte olan ülke varlıkları değer kaybetti. Taylor’ın son yayınladığı makale ve yaptığı konuşmalar eskisine göre daha az şahin bir tablo çiziyor. Bununla birlikte 2018 ve 2019’da toplamda 50 baz puan faiz artışı fiyatlayan piyasalar kadar güvercin değil. Taylor’ın Başkanlığı’nda bir Fed doların makus talihini değiştirebilir. Doların güçlendiği bir senaryoda kısa vadede gelişmekte olan varlıklarda satış baskısı artabilir.”

Haberin Devamı

ABD Trump, Fed’e yeni başkan olarak 5 isimden birisini seçeceklerini belirterek, “Dürüst olmak gerekirse, hepsini seviyorum. Hepsine büyük saygım var” dedi. Aday gösterilen isimler arasında eski Fed guvernörü Kevin Warsh, Stanford Üniversitesi ekonomisti John Taylor, Fed’de şu an görev yapan Jerome Powell, Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Gary Cohn ve Fed Başkanı Janet Yellen yer alıyor. Trump, yeni Fed Başkanı’nın duyurusunu Asya’ya 3 Kasım’da gerçekleştireceği gezinin öncesinde yapmayı planlıyor.