Gazete Vatan Logo

Dolarda 2.28 TL seviyesi görülebilir

Yazarımız Ali Ağaoğlu, rekora doymayan doların yol haritasını çizdi...

Salı günü; yıl sonunu ve yılın ilk çeyreğini hedefleyen “kısa öngörülü” bir program açıkladı Merkez Bankası. Aralık ayının son 6 iş gününde her gün 450 milyon dolar, Ocak ayında da günlük olarak en az 100 milyon dolar satılacağını açıklayan Merkez Bankası’nın (MB), Ocak sonuna kadar 6 milyar dolar satacağı hesaplandı!

Açıklamanın yapıldığı sıralarda dolar/TL kuru 2.0930’lardaydı, Açıklama sırası ve sonrasında 2.08 seviyelerine kadar bir gerileme yaşandı. Sonrasında “yolsuzluk kavgasında” yeni cepheler açıldı. Asıl önemlisi bakanlar istifa etti ve yeni kabine açıklandı.

Tüm bunlar olurken yurtdışı yatırımcılar Noel tatilindeydi. Döviz ve bono piyasasında bizbizeydik. Merkez satıyor, yerliler alıyordu. Dün yabancılar da tatilden döndü ve çıngar koptu. Hafta başında yazdığım “Merkez Bankası’nın sayılı günleri kaldı!” başlıklı yazımdaki “Dolarda 2.08 TL ve 2.10 TL seviyeleri ‘opsiyonlar’ açısından kritik eşikler. İlki aşıldı. İkincisi de aşılacak olur ise 2.1215 TL seviyesi bir sonraki yıla bile kalmadan görülebilir” diye bitirmiştim. Dün yaşananlardan sonra dolar/TL 2.1215’i de aşarak 2.1770 (alış) seviyesine kadar yükseldi!

MB’nin Haziran ortasından bu yana yapmış olduğu 15.96 milyar dolarlık toplam satışa rağmen dolar/TL’nin yeni tarihi rekorlar kırması, “doların belini kırmanın” sadece “tarifeli müdahalelerle” mümkün olmadığını bir kez daha gösterdi. Piyasalarda 31 Aralık’ta bir “şok müdahale” beklentisi dünden sonra iyiden iyiye artmış görünüyor.

Gösterge bono bileşiklerinin de yüzde 10.37’ye yükseldiği bir ortamda böylesi bir müdahale ne kadar başarılı olur bilemiyorum. MB; 31 Aralık kapanışında bir “Pirus zaferi” kazansa da sonrasında ödenecek bedel daha da ağır olacak.

Haftalık kapanışın 2.1215’in üzerinde olması kötü haber. Hele ki yıllık kapanış da bunun üzerinde olursa daha da kötü bir haber olacak bu. Böylesi bir durumda yeni yıl için 2.2820’nin önü açılacaktır.

Yılın son 2 iş günü hem MB, hem de iş dünyası için zorlu ve karışık geçecek.

Haberin Devamı