Gazete Vatan Logo

Dolara hücum

Fed’in Aralık’ta faiz artıracağı sinyalini vermesi Trump’la zayıflayan doların yıldızını parlattı. 3 trilyon doları yöneten dev fonlar yeniden alıma geçti

Dolara hücum

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından Aralık ayı için faiz artışı sinyali gelmesi ve 4.5 trilyon dolarlık bilançonun küçültülmesine Ekim’de başlanacağının açıklanması, doların yıldızını parlattı. 3 trilyon doları yöneten fonlar, düşüşün yeteri kadar uzun olduğu düşüncesinden hareketle dolara yönelmeye başladı.

Kayıpları geri alacak

Mellon Capital, State Street Global Advisors ve UBS, Fed’in Aralık ayında faiz artıracağına ilişkin verdiği sinyal dolayısıyla doların 2017’de yaşadığı yüzde 9’luk kaybın bir kısmını geri alacağını öngördü.

State Street Global Advisors’dan Collin Crownover, dolardaki aşağı yönlü hareketin sonlandığını ve bu hareketin zayıflayacağını düşündükleri belirtti. Mellon Capital’dan Sinead Colton da doları beğenmeye devam ettiklerini, bilanço küçültmenin de defakto sıkılaşma anlamına geldiğini söyledi.

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle yukarı yönlü bir hareket sergilemişti. Ancak Trump’ın ekonomiyi hareketlendirmek için vaat ettiği düzenlemeleri hayata geçirememesi ve ABD’de yaşanan politik kriz dolayısıyla para birimi değer kaybetmiş, euro/dolar paritesi 1.20’ye kadar çıkmıştı. FOMC sonrası parite 1.18’e kadar geriledi.

Haberin Devamı

Dalgalanma uyarısı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Fed’in kararı sonrası portföy akımlarındaki olası dalgalanmalara dikkat çekti. TCMB, 14 Eylül’deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin özetinde, Fed’in faiz artırımı ve bilanço küçültme politikalarına dair açıklanan normalleşme sürecinin beklentilerin ötesinde bir hızda hayata geçmesi durumunda, finansal piyasalarda gözlenen yüksek risk iştahı ile düşük oynaklık döngüsünün tersine dönebileceğini belirtti. PPK özetinde, “Böyle bir durum, gelişmiş ülkelerde menkul kıymet fiyatlarında dalgalanmalar yaratarak büyüme eğilimini zayıflatabilir. Gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarında da dalgalanmalara yol açabilir” denildi.

Beklenenden daha ‘şahin’
Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer, Fed’in Aralık’ta faiz artırımı konusunda kararlı bir tutum ortaya koyduğunu ancak beklentilerden bir miktar “şahin” tutum sergilediğini ifade etti. Sözer, “Fed bilançosunu küçülmeye başladıkça küresel çapta doları değerlendireceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı