Gazete Vatan Logo

Dolar seçim sever

Dolar seçim sever

Koalisyon görüşmelerinin olumsuz neticelenmesi ve en kuvvetli seçeneğin yeniden seçim olacağı belli olunca dolar 2.82’ye çıkıp tarihi rekor kırdı. Borsa da yüzde 3’e ulaşan kayıptan döndü.

CHP ile AK Parti arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlandığı haberinin ardından dolar/TL 2.82’yi sepet bazında TL 2.9750’yi aşarak yeni tarihi zirvesini test ederken, 10 yıllık gösterge tahvilde önceki gün akşamdan düne kadar yükseliş 25 baz puana kadar ulaştı.

Dolar/TL güne başladığı 2.7760 seviyelerinden gün boyu toplantıya ilişkin olumsuz beklentilerle yukarı bir seyir izledikten sonra toplantının olumsuz sonuçlandığına yönelik Reuters haberinin ardından 2.8290’a kadar yükselerek yeni zirvesini test etti.

Tepki alımları geldi

Güne 2.93’ün hemen üzerinde başlayan sepet bazında TL de 2.9764’e kadar yükselerek tarihi zirveyi test ettikten sonra akşam saatlerinde 2.9693/2.9711 seviyesinden işlem gördü.

Tekrar seçim olasılığı Borsa’yı da gerdi. Gün boyu satıcılı bir seyir izlese de temkinli bir duruş sergileyen Borsa, görüşmenin olumsuz sonuçlandığı haberi ile kayıplarını artırdı. Bir ara Borsa 100 endeksindeki kayıp yüzde 3’ü geçese de seans sonuna doğru gelen tepki alımlarıyla birlikte kayıp yüzde 1.39’la sınırlandı. BİST 100 endeksi 77 bin 085 puandan kapandı.

Haberin Devamı

‘Sonuç değişmezse’ korkusu büyük risk

Analistler tekrar seçimin normal şartlarda fazla korkutucu olmadığını ancak asıl meselenin yeni seçimden de benzer bir sonuç çıkması ve Türkiye’nin vakit kaybetmesi olduğunu belirtiyor.
UBS Stratejisti Manik Narain son gelişmeleri Türkiye için negatif olarak nitelendirirken, “Büyük risk tekrar seçimlere gidilmesi ve hiçbir şeyin değişmemesi. Bu durum Türk iş hayatına ve ekonomiye birçok belirsizlik getirecektir” dedi ve ekledi: “Politikanın ötesinde Türkiye’nin makro görünümü oldukça zorlu, büyüme yavaşlıyor, Şirketlerin borcu önemli ölçüde artıyor... Siyasetin pozitif bir dinamik sağlayamamasıyla piyasa artık bunlara odaklanacaktır. Seçimlerin ne zaman olacağı belli değil ancak yatırımları engelleyici bir diğer unsur olacaktır. İki yıldır yatırımların toparlanamadığını görüyoruz.” Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge 12 Mart 2025 itfalı tahvilde önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 9.63, valörde son işlemde yüzde 9.64 seviyesindeydi. Dün 10 yıllık gösterge tahvilde işlem bazında 9.90 seviyesi test edilirken yükseliş 25 baz puana kadar ulaştı.
Merkez koridorla oynayıp doları dizginlemek ister
Merkez Bankası’nın Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ağırlıklı olarak kısa vadeli faizlerin sabit tutulması bekleniyor. Ancak seçim gerginliğinin doları 2.80’in de üzerine taşıdığı gözönüne alındığında Merkez’in örtülü bir faiz artışı yapabileceği de konuşulmaya başlandı. TCMB’nin para politikasında sadeleşme çalışmaları için Ağustos ayını işaret etmesiyle birlikte, politika faizi ile faiz koridorunun alt bandında artırım da beklentiler arasına girdi.
Faiz artışı beklentisi geri döndü
Reuters’ın 12 katılımcı ile gerçekleştirdiği ankette sekiz katılımcı TCMB’nin 18 Ağustos’ta sonuçlanacak toplantıda politika faizi, faiz koridorunun alt ve üst bandı ile Piyasa Yapıcı (PY) bankalara tanınan borçlanma faiz imkanını sabit tutmasını bekliyor. Buna karşılık dört katılımcı politika faizinde 50-100 baz puan, üç katılımcı ise alt bantta 50-75 baz puan aralığında artış öngörüyor. Bu anketle birlikte 1.5 yıldan fazla bir sürenin ardından faiz artırım beklentileri de tekrar gündeme gelmiş oldu. Reuters’ın gerçekleştirdiği anketler arasında en son Ocak 2014’teki ara PPK toplantısında ekonomistler faiz koridorunun üst bandında artış bekliyordu.
TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinde tutuyor.

Haberin Devamı