Gazete Vatan Logo

Dolar-euro fırladı gurbetçiler ev aldı

Dolar başta olmak üzere döviz kurlarında yaşanan artış gurbetçi Türkler’in ve yabancı yatırımcıların yönünü Türkiye’ye döndürdü.

Dolar-euro fırladı gurbetçiler ev aldı

Döviz artışını, memleketlerinde gayrimenkul yatırımı yapmak için fırsata çeviren gurbetçi Türkler, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere emlak alımlarına hız verdiler. Dövizde yaşanan artışların neticesinde ofislerine gelen ziyaretçi sayısında ciddi artış yaşandığını belirten Realty-Tr Dünya Başkanı Fatih Elibol, aynı şekilde çağrı merkezlerindeki trafiğin de yoğunlaştığını söyledi. Ağırlıklı olarak İngiltere, Avrupa ve Arap ülkelerinde yaşayan Türkler’in memleketlerine yatırım yapmak için böyle dönemlerde ön plana çıktıklarını belirten Elibol, şunları söyledi:

Yüzde 23 artış oldu

“Son 3 ay öncesiyle kıyasladığımızda, ofislerimizi ziyaret edenlerin oranında önemli bir artış söz konusu. Bu kişilerin çoğunluğunu Türkiye’de gayrimenkul almak isteyen gurbetçiler ya da yakınları oluşturuyor. Çağrı merkezimize Türkiye genelinde ayda ortalama 300 kişi başvuruyor ve satın alma kaydıyla aradığı özellikleri bildiriyor. Bu temasların sonucuna baktığımızda geçtiğimiz yıla göre aylık yüzde 23 satın alma artışı görülüyor.”

Haberin Devamı

Dövizdeki artışın gurbetçilerin satın alma kriterlerini de yukarı çıkardığını belirten Elibol, “3 ay önce 300 bin liralık bir konut almak isteyen bir gurbetçi, aynı döviz bütçesiyle şimdi daha lüks bir konutu alıyor” diye konuştu. Gurbetçilerin emlak yatırımlarını ağırlıklı olarak akrabalarının yaşadığı şehirlere yaptıklarını da sözlerine ekleyen Elibol, “İstanbul ve İzmir alımların arttığı illerin başında geliyor” dedi.

Arapların yeni rotası Ordu

Dövizdeki artışı fırsata dönüştürmek isteyen yabancı yatırımcılar da rotayı Türkiye’ye çevirdi. Yabancıların İstanbul ve Karadeniz Bölgesi’ne ilgi gösterdiklerini belirten Elibol, şöyle devam etti: “Yabancı fonların alımlarında yüzde 15’lik artış var. Araplar’ın Karadeniz Bölgesi’ne olan ilgisi artarak sürüyor. Trabzon ile başlayan bu alakanın, son haftalarda Ordu’ya kaydığını net olarak gözlemliyoruz.”

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, yabancılara Ekim’de bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 70.9’luk artışla 2 bin 677 konut satıldı.

Haberin Devamı