Gazete Vatan Logo

Dolar 2.80 mi 3.10 mu?

En iyi 2 Türk Lirası tahminciden biri seçim sonrası TL’nin dolar karşısında 2.80’e ineceğini, diğeri 3.10’a çıkacağını öngördü.

Dolar 2.80 mi 3.10 mu?

Seçim sonrası doların seviyesinin ne olacağı, en iyi iki Türk Lirası tahmincisi olan Diaz Alvarez ve Lee Hardman’ı bile karşı karşıya getirdi. 1 Kasım seçimleri sonrası belirsizliğin azalmasının etkisiyle Türk Lirası’nın dolar karşısında ciddi değer kazanacağı beklentileri dile getiriliyor. Bazı analistler seçim sonrası doların 2.65-2.70 seviyelerine kadar gerileyeceği tahminini yapıyor. Türk Lirası konusunda en iyi iki tahminci ise seçim sonrasında Türk Lirası için bu kadar iyimser değil.


Bloomberg sıralamasına göre yılın ilk çeyreğinde Türk Lirası konusunda en iyi tahmini yapan Ebury Partners Risk Yöneticisi Enrique Diaz Alvarez, BusinessHT’ye yaptığı değerlendirmede, orta vadede görece zayıf ekonomik temellerin seçimlerin sonuçlarından daha çok etkili olacağını söyledi. Alvarez, “Yüksek enflasyon, yavaşlayan büyüme ve finanse edilmesi gereken yüksek cari açık, seçim sonuçları ne olursa olsun, TL üzerinde aşağı yönlü baskı yaratacak. Türk şirketleri ve bankalarının döviz cinsinden finansmana olan bağımlılıkları Lira’nın kırılganlığını artırıyor” dedi. Alvarez değerlendirmeleri sonrası doların 3.10 seviyesine kadar geleceğini öngördüklerini belirtti.

Haberin Devamı

TL ılımlı güçlenme gösterebilir

Bloomberg’İn sıralamasına göre en iyi ikinci Türk Lirasıtahmincisi olan Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Analisti Lee Hardman, seçim sonrası Türk Lirası’nın ılımlı bir güçlenme gösterebileceğini söyledi. Seçim sonrasında Türk Lirası’nın toparlanacağını öngören Lee Hardman bu yükselişin kısa ömürlü olabileceğine dikkat çekti. Seçim sonrası Türk Lirası’nın 2.65-2.70 seviyelerine inmesinin kendisi için sürpriz olacağını kaydeden Lee Hardman, Türk Lirası’nın dolar karşısında 2.80’nin altına inmek için mücadele edebileceğini vurguladı.