Gazete Vatan Logo

Dokunulmaması millete dokunuyor

64 milletvekili hakkında 109 dosya TBMM'de bekliyor. CHP ve AKP dün ayrı ayrı soruşturma önergeleri verdi. Dokunulmazlığın sınırlanması ise arapsaçı

CHP, eski Başbakan Mesut Yılmaz, eski bakanlar Güneş Taner, Yaşar Topçu, Koray Aydın, Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan, AKP de eski bayındırlık bakanları Koray Aydın ve Abdülkadir Akçan hakkında Meclis Soruşturması açılmasını istedi.

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporda isimleri yer alan DSP'li eski bakanlar Hüsamettin Özkan, Recep Önal ve Şükrü Sina Gürel, CHP'lilerin hedef almayı tercih etmediği bakanlar oldu. CHP'lilerin bu tercihinde Baykal'ın grup başkanvekilerine, "DSP'lilere dokunmayın" talimatı vermesi etkili oldu.

Bir yıldır öylece bekliyor
Seçimden önce meydanların en önemli tartışmalarından biri haline gelen dokunulmazlıklar konusunda CHP'nin baskısına dayanamayan AKP, dokunulmazlıkları sınırlandıracağını ilan etti. Ancak CHP'nin "Dokunulmazlık fezlekelerinin tamamını oylayalım, CHP'liler için kaldırılmasına da evet oyu verelim" önerisine rağmen AKP, fezlekeleri bir yıldır Meclis gündemine getirmedi.

Dokunulmazlıkların sınırlandırılması konusunda bir yıldır hiçbir adım atılamadığı gibi, milletvekilleri hakkındaki çeşitli suçlamalar nedeniyle yargılanmaları için mahkemelerden gelen fezlekelerin de hiçbiri görüşülmedi. Meclis'e gelen fezleke sayısı 109'a, suçlanan milletvekili sayısı da 64'e ulaştı.

CHP'nin önergesiyle dokunulmazlıkları araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun çalışmaları da, hakkında fezleke bulunan milletvekilleri için adeta "emniyet sübabı" haline geldi. Baş döndüren bir trafikle komisyonlar zinciri içinde unutturulmaya çalışılan dokunulmazlık rezaletinde şu anda gelinen nokta, Meclis Dokunulmazlıkları Araştırma Komisyonu'nun raporunun beklenmesi. Raporun yazımına henüz başlanmadı bile. Rapordan sonra dosyalar önce Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'nda, sonra da Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek.

Kayıp trilyonun 5 fezlekesi
TBMM'de görüşülmeyen fezlekeler arasında, iki dönemdir bekleyenler de bulunuyor. Önceki gün SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmasına yol açan kayıp trilyon davası ile ilgili fezlekeler de bunlar arasında yer alıyor. 1999 yılında, 1 trilyon liralık Hazine yardımının sahte faturalarla harcanmış gibi gösterildiği suçlamasıyla 79 sanık hakkında dava açılmıştı. Ancak o dönemde milletvekili olanlar yargılanamamış ve haklarında fezleke hazırlanıp Meclis'e gönderilmişti. O dönemden beri milletvekili dokunulmazlığına sahip olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu fezlekelerin işlem görmemesi sayesinde yargı önüne çıkmaktan kurtuldu.

Yargıtay'ın dosyalarım ayırdığı AKP Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan ve AKP Giresun Milletvekili Ali Temür ile 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin suç duyurusunda bulunduğu AKP Konya milletvekili Özkan Öksüz hakkındaki fezlekelerin de TBMM'ye ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı