Gazete Vatan Logo

Dökümhaneye baskın!

Yüz binlerce liralık sahte para ele geçti

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan 2 ayrı operasyonda operasyonda, 9 bin 200 adet, 1’er liralık sahte metal para ve 108 bin liralık sahte 200 TL’lik para ele geçirildi. 2 ayrı operasyonda gözaltına alınan toplam 6 kişiden 5’i tutuklanırken 1 şüpheli serbest bırakıldı. Sahte paraların bulunduğu dökümhanenin görüntüleri polis kameralarına da yansıdı.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne yapılan bir ihbarda, Fatih’te bir adreste sahte metal para yaparak piyasaya süren bir şebekenin olduğu belirtildi. Yapılan ihbar üzerine polis belirtilen adrese operasyon düzenledi. Paraların basıldığı dökümhaneye yapılan baskında 9 bin 200 adet basımı tamamlanmış 1 TL’lik metal para, metal para yapımında kullanılan kalıp ve makineler ele geçirildi. Konuyla ilgili Fatih, Eyüp ve Beyoğlu’nda 4 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler emniyetteki sorgularının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Şüphelilerden 3’ü tutuklanırken, 1 şüpheli serbest bırakıldı.

PİYASA YAKLAŞIK 50 BİN TL SÜRDÜLER

Polis tarafından yapılan tespitte, şebekenin son 1 ayda piyasaya yaklaşık 50 bin TL’lik sahte 1 lira sürdüğünü belirledi. Kamer tokası ve bijuteri yapımında kullanılan yöntemle para yapan şebekenin bu paraları 5 kuruşa mal ettiği aracılara ise 50 kuruşa sattıkları öğrenildi. Gerçek 1 TL’nin ağırlığı 8 gram gelirken, "zamak" adı verilen alüminyum, bakır ve çinko karışımıyla yapılan sahte 1 TL’nin ağırlığının 4 gram olduğu öğrenildi. Şebekenin özellikle Gezi Parkı eyleminde polisin yoğunluğunu fırsat bilerek paraları bu dönemde piyasaya sürdükleri iddia edildi.

PARALARIN BASILDIĞI DÖKÜMHANENİN GÖRÜNTÜSÜ KAMERALARA YANSIDI

Sahte metal paraların basıldığı dökümhane polis kameralarına da yansıdı. Görüntülerde, şebekenin metalleri erittiği kazan ve para dökümünde kullanılan kalıplar ile ele geçirilen paralar yer aldı.

2 KALPAZAN CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Mali Polis tarafından Bağcılar’da yapılan diğer bir operasyonda ise Bağcılar’da kalpazanlık yapan bir şebekeye baskın düzenlendi. Yapılan baskında 2 kişi gözaltına alınırken, 108bin TL değerinde 200 TL’lik sahte banknot ele geçirildi. Gözaltına alınan2 şüpheli emniyetteki sorgularından ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne gönderilen 2 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Haberin Devamı