Gazete Vatan Logo

Doktorları hastanenin yüzde 50 ortağı oldu

25 yıldır hizmet veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı Hastanesi Academic Hospital’ın yüzde 50’si doktorlarınca satın alındı. Yönetim Kurulu Başkanı ise Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Zehra Neşe Kavak oldu.

Doktorları hastanenin yüzde 50 ortağı oldu

Uluslararası Albert Einstein Akademisi’nin yönetim kurulu üyesi. TİKAD (Türk İş Kadınları Derneği) Başkan yardımcısı, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı, Dünya Bilim ve Sanat Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi, Uluslararası Perinatoloji Akademisi Üyesi, Fetus As A Patient Society Yönetim Kurulu Üyesi... Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak’ın saymakla bitmeyecek ünvanlarından bir kaçı. Türkiye devletinin zirvesinden, sosyeteye, sanatçılardan, halkın ekonomik durumu en düşük kesimine kadar pek çok kişinin doktoru olan, sevilen, güzelliği ve mütevazılığıyla bilinen ve hastalarının yüzde 90’ının kız bebeklerine onun adını verdiği Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak çalışmalarına son hız devam ediyor...

Bir çok ülkede yaptığı bilimsel konuşmalarla bilim dünyasının ilgisini Türkiye4ye çeken ve son olarak Academic Hospital’in Yönetin Kurulu Başkanı olmasının ardındn Kavak ile iş ve özel hayatından konuştuk. Kavak, “Geçtiğimiz günlerde Meksika’ya gittim burada 2 bin 500 doktorun olduğu kongrede oturum başkanlığı ve 2 konuşma yaptım. Kasım ayında da 3 günlüğüne Buenos Aires’e gideceğim. Uluslararası Perinatoloji Akademisi’nin yıllık toplantısına katılacağım. Dünyanın çeşitli ülkelerine gidip bilimsel anlamda görüşler veriyorum. Hem kendimi sürekli geliştiriyorum hem de ülke insanlarına faydalı olduğumu düşündükçe mutlu oluyorum. Günde en az 13 saat çalışıyorum ve bu saatin zaman zaman bana yetmediğini düşünüyorum. Mesleğimde 30’lu yılların içindeyim. Daha ülkem ve ülkem insanı için yapacağım çok iş var” diyerek şunları ekliyor: “Şu sıralarda ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı Academic Hospital’da yeni bir oluşuma girdik. 25 yıldır her branşta hizmet veren hastanemizin yüzde 50‘sini hastanede çalışan, benim de içlerinde olduğum Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin olduğu bir grup doktor satın aldık. Yan tarafta var olan eski Üsküdar Adliye’sinin taşınmasıyla yan binayı da alarak büyüyeceğiz. İki binayı birleştirerek hem yatak kapasitemizi hem de servis ağımızı genişleteceğiz.

Hızlı karar alan, sabırlı bir hekim

Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak için öğrencilerinin sosyal medyada, yazdıkları da doktor hakkında ipuçları veriyor. Bilgi-donanım, beceri, ölçülü cesaret, hızlı karar alma, sabır, iyi insan ilişkileri, bitmek bilmeyen takat, okur-yazarlık becerileri, halkın düzeyine inebilme, asalet, cemiyette dikkatleri üzerine çekme, aile sevgisi, iktisatlı olma, liderlik, vesaire... iyi bir hekim ve ulusal-uluslararası bir celebrity akademisyen olmanın tüm hünerlerini bir beden ve ruhta toplayabilmiştir. “toplayabilen ender kişilerdendir” demiyorum, bu haliyle biriciktir. Hekim-akademisyen olmaktan öte, yaptığı işle-işlerle, haliyle-tavrıyla bizzat bir “eser”dir.

Gebelik Akademisi üyesi tek Türk

2007 Ekim ayında Kadın Doğum alanında en saygın kuruluşlardan “International Academy of Perinatal Medicinena (Dünya Perinatoloji (Gebelik Bilimi) Akademisi’ne) üye seçildi. Bu göreve getirilen ilk ve tek Türk doktordur. Ayrıca “Fetus as a Patient Society” Yönetim Kurulu Üyesi.

Zehra Neşe Kavak’tan kadınlara öneriler

Hapları bırakan hemen hamile kalmamalı
Gebelik planlayan bir kadının vücudunda nelerin eksik olduğuna baktırması lazım. Kızamıkçık aşısının mutlaka yapılması gerekiyor. Eğer kadının kızamıkçığa karşı bağışıklığı yoksa bu aşının gebelikten önce planlanması gerek. Genel sağlık açısından problem yoksa ve doğum kontrol hapı kullanıyorsa kadının hemen hamile kalmasını önermiyoruz. Araştırmalar gösteriyor ki, doğum kontrol hapını çok uzun süre kullanıp bıraktığınız zaman ilk iki ay içinde hamile kalırsanız düşük olma ihtimali ve bebekte kromozal problem olma ihtimali yüksek. Hapı bıraktıktan iki ay sonra hamile kalmalı. Aksi takdirde bebek anne karnında ölüyor ya da tutunamayıp düşüyor.”

“Önce kadınlar ve çocuklar düşünülmeli”

Kavak, son yıllarda Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaların sonucunda anne ölüm oranlarının, yüzbinde yüzlerden, yüzbinde yirmisekizlere indirilmiş olduğunu belirtti. Kavak “Hatta çok saygın bir Amerika’lı doktor arkadaşımız, dergileri için Türkiye’den çok fazla sayıda yayın aldıklarını ve bunları yayınlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi” dedi.

Gebelikten önce folik asit

Prof. Dr. Kavak’a göre; hamile kalmayı planlayanların rutin tahlillerin dışında folik asit kullanması gerekiyor. Çünkü araştırmalar gösteriyor ki, düzenli kullanım sonucunda bebeklerde oluşabilecek nöral tüp defekti denen yani sinir sisteminde açıklık olması, hidrosefali gibi sorunlar yüzde 80 önlenebiliyor. Hamilelikten önce folik asit günde 400 mg hamile kaldıktan sonra da ilk üç ayda da yine bu kullanıma devam etmek lazım.

Obezlik polikistik over sendromunu artırıyor

Kadınlarda yeni kuşakta adet düzensizlikleri ve polikistik over sendromu arttı. Bu sorun adet düzensizliklerinin en önemli nedeni. Nedeni açıklayacak çok teori olsa da insülin direnci çok önemli bir etken. Kilo ve beslenme de kısır döngünün bir parçası. Vücutta yağ dokusu artıkça adet düzensizliği artıyor.

Haberin Devamı