Gazete Vatan Logo

Doktorlar ameliyatta ne dinliyor?

Kimi Vivaldici, kimi Müslüm Babacı, Türk Sanat Musikisi hayranı da var U2’yi tercih edeni de. Hastalar derin uykularındayken, doktorlar ameliyata daha iyi odaklanmak için ekipleriyle beraber ameliyathanede müziği eksik etmiyor.

Doktorlar ameliyatta ne dinliyor?

Geçtiğimiz hafta Spotify ve Figure 1 tarafından Türkiye’nin de dahil olduğu 50 ülkeden cerrahlarla yürütülen araştırma, operasyon sırasında dinlenen müzik türlerini ortaya koydu. Buna göre rock, yüzde 49 ile cerrahların birinci tercihi. Rock’ı, yüzde 48 ile pop, yüzde 43 ile klasik müzik, yüzde 24 ile caz, yüzde 21 ile R&B takip ediyor. Ünlü doktorlara ameliyathanede ortam müziği olarak dinledikleri parçaları sorduk.

Fizik tedavisinde arp ve gitar tınıları

Müzik yalnızca kulak zarımız üzerinde değil, bedenimiz ve ruhumuz üzerinde de pek çok olumlu etki yapıyor. Liv Hospital’da fizik tedavi ve rehabilitasyona gelen hastalara arp ile gitar tınıları eşlik ediyor. Hastanenin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rıza Azeri, özellikle iki aydan fazla ağrı çeken insanların sosyal ve psikolojik yapıları bozulduğu için tedavi esnasında dinledikleri müzikle rahatladıklarını ifade ediyor. Bu noktada klasik müziği öne çıkardıklarını söyleyen Azeri, hastaların genellikle tedaviden sonra müzikle fizik tedavi gördükleri için rahatladıklarını ve bundan çok hoşlandıklarını dile getiriyor. Hasta yakınlarının memnun olduğunu söyleyen Azeri sözlerine şöyle devam ediyor: ”Burada dinlediği müzik hastayı hem ruhsal hem de fiziksel olarak rahatlatıyor iyi hissettiriyor. İnsan ne kadar sıkıntılı, stresli olsa da müziğin sesi iyi geliyor. Güzel ve kaliteli bir müzik insanı başka diyarlara, başka hayallere götürüyor.”
Prof. Dr. Fatih Ağalar
(Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı)
Favorilerim Pink Martini ve Led Zeppelin
Daha çok Türk Sanat Müziği yanında, etnik müzik, blues, swing ve fanfare, eski klasikleri severim. Örneğin Balkan Brass Band, Pink Martini, Led Zeppelin, Dire Straits gibi. Özellikle blues sanatçısı Mark Knopfler’ın kendi çalışmalarına, Eric Clapton, BB King ve Led Zeppelin’in efsanevi solisti Robert Plant’in pek çok eserine bayılırım.
Prof. Dr. Bingür Sönmez
(Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı)
Bazen Müslüm Baba ve Ruhi Su imdadımıza yetişiyor
Bu aralar ameliyathanede dinlediğimiz favori şarkı Mümin Sarıkaya’nın “Ben yoruldum hayat” isimli parçası. Bazen heyecana, ajitasyona ihtiyacımız oluyor; o zaman Ruhi Su ve Müslüm Baba imdadımıza yetişiyor. Yoğun bakım ünitesinde her gün hastalarımıza canlı ney ile tasavvuf müziği dinletiyoruz.
Op. Dr. Burcu Usta Uslu
(Anadolu Sağlık merkezi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)
Latin ve minimal parçaları dinlerim
Ağırlıklı olarak rock severim ama latin, pop ve tüm oldies parçaları dinlerim. Asistanlık yıllarım da dahil müzik dinlenmeyen ameliyathane görmedim. Sadece ameliyathanede değil tüm zaman dilimlerinde müzik olmazsa olmazımdır.
Prof. Dr. Taner Oruç
(Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Genel Cerrahi Uzmanı)
Finali Show Must Go On ile yaparım
Genellikle Latin, Pop, Opera-Rock, Klasik Rock ve klasik müzik dinlerim. Leonard Cohen, Pink Floyd, Queen, Beatles, Andrew Lyod Weber, Abba ve Monica Molina’nın İspanyolca-Fransızca ve İtalyanca şarkılarını tercih ederim. Klasik müzik dinleyeceksem Andrei Riu’nun konser kayıtları ameliyatta beni çok rahatlatır.
Yrd. Doç. Dr. Seval Zeren
(İst. Aydın Ünv. VM Medical Park Florya Hst. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm.)
İlk tercihim Chopin
Genellikle klasik müzik tercih ediyorum ve en sık tercih ettiğim besteci ise Chopin. “The Best of Chopin” adlı bir albümüm var ve genellikle hem operasyonda hem de muayene odamda onu dinliyorum.
Doç. Dr. Cüneyt Adayener
(Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı)
Jimmy Hendrix’in solosu etkileyicidir
Meg Ryan ve Nicolas Cage’in oynadığı City of Angels’ta Meg bir kalp-damar cerrahıdır ve film bir açık kalp ameliyatı sahnesi ile başlar. Ameliyat hazırlıkları doktorun kısa komutları ile yapılır ve elinde bistüri ile ilk kesiyi yapmadan önce “Jimmy” der Meg Ryan. Yardımcı hemşire müzik setinde play tuşuna basar ve Jimmy Hendrix gitar solosuna başlar. Bu filmi seyrettiğimde henüz asistandım. Etkilenmemek mümkün değildi.
Prof. Dr. Oğuzhan Karatepe
(Memorial Şişli Hastanesi Karaciğer ve Pankreas Cerrahisi Uzmanı)
Hemoroid ameliyatında fonda U2 çalar
Dinlediğim müzikler ameliyata göre değişiyor. Safra kesesi, kasık fıtığı veya hemoroid gibi ameliyatlarda modern tarzda müzik yapan LEJ, Cats, eskilerden U2 ve Vaya Con Dios dinlemeyi tercih ediyorum. Pankreas ve karaciğer kanseri gibi uzun ve üst düzey dikkat gerektiren ağır ameliyatlarda ise dinlediğim müzik değişiyor. Başta Andreas Segovia olmak üzere gitarla çalınan klasik müzik dinlemeyi tercih ediyorum. Ameliyatı kim yapıyorsa orkestra şefi odur ve ameliyathanede orkestra şefinin sevdiği müzikler dinlenir.
Op. Dr Nurten Küçük
(Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü)
Slow müzikler rahatlatıcıdır
Yapılan çalışmalar da müzik eşliğinde geliştirilen cerrahi işlemlerin daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle dinlemeyi tercih ettiğim bir şarkı ya da şarkıcı yok ama son zamanlarda daha fazla enstrümantal müzik ve Farid Farjad dinliyorum.
Prof. Dr. Ümit Beden
(Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı)
Sezen Aksu ve Ajda Pekkan dinlerim
Ameliyatlarımda genellikle Türk pop şarkıları dinliyorum. En çok Sezen Aksu ve Ajda Pekkan olmak üzere o dönemin tüm sanatçılarını dinliyorum.
Bazen de klasik müzik dinliyorum; Vivaldi ve Schubert gibi. Ameliyathanede müzik dinlemek beni sakinleştiriyor. Ameliyatta sakinlik demek kontrol demektir.
Prof. Dr. Ertuğrul Gazioğlu
(Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı)
Arya dinlemeyi tercih ederim
Çok özel bir durum olmadığı sürece ameliyatlarım sakin geçer ve genelde müzik dinlerim. Fado, caz standartları, etnik dünya müzikleri tercih ederim. Mesela Gotham Project ve Amalia Rodrigues sever ve dinlerim. Ama en çok arya dinlemeyi tercih ederim.

Haberin Devamı