Gazete Vatan Logo

Doktor raporu yetecek

“66 aylık çocuğu okula başlamasın diye nereden rapor alacağım?” sorusuna yanıt geldi

Sağlık Bakanlığı, ilkokul için bedeni veya zihni gelişimi yeterli olmadığı düşünülen 66 ay ve üzeri çocuklara verilecek tıbbi tanılı raporun, kamu ve üniversite sağlık kurumlarının çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından düzenlenmesinin uygun görüldüğünü bildirdi.

İlköğretim konusundaki yeni yasal düzenleme sonrasında velilerin en çok sorduğu, “66 aylık çocuğu okula başlamasın diye nereden rapor alacağım?” sorusuna yanıt geldi. Sağlık Bakanlığı o raporun, kamu ve üniversiteye bağlı sağlık kurumlarında görev yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından alınacağını duyurdu. 4+4+4 düzenlemesi sonrası başlayan “66 aylık çocuk okula gider mi” tartışmaları sürerken Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “Fiziken ya da ruhen okula başlamaya uygun değildir” raporunu “çocuk doktoru, çocuk psikiyatristi ya da nörologlar verecek” demişti.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 15. maddesinde, “Yaşça kayıt hakkını elde eden ancak bedenen ve zihnen yeterince gelişmemiş olup okula uyum sağlayamayan 66 ay ve üzeri çocuklar Kasım ayı sonuna kadar sağlık kurumlarından verilen bedenen veya zihnen gelişmemiş tıbbi tanılı rapor üzerine okul öncesi eğitime yönlendirilebilir veya kayıtları bir yıl ertelenebilir” hükmü yer alıyor.

Dinçer’e açıklık getirildi

Veliler uzun bir süredir bu hüküm doğrultusunda raporların nereden alınacağını soruyordu. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in bu konudaki tartışmalar sürerken yaptığı, “raporun çocuk doktoru, çocuk psikiyatristi ya da nörologlardan alınacak” açıklamasına rağmen, pek çok psikiyatri bölümü sadece gelişim geriliği ve psikiyatrik hastalığı olan çocuklara rapor verdiklerini söyleyerek, bu raporu vermiyordu. Velilerden bu konuda yüzlerce soru iletilmesi üzerine konuya ilişkin açıklama yapıldı. Sağlık Bakanlığı dün yaptığı yazılı açıklamada, kayıtların bir yıl ertelenmesini sağlayacak raporun, kamu ve üniversiteye bağlı sağlık kurumlarında görev yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından verileceğini duyurdu.

Kamudan alınabilecek

Sözkonusu hüküm uyarınca bedenen veya zihnen yeterli gelişimi tamamlamamış olan 66 ay ve üzeri çocuklara kasım ayı sonuna kadar sağlık kurumlarından verilen tıbbi tanılı rapor üzerine ilkokul kayıtlarının bir yıl ertelenebildiği hatırlatılan Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, şöyle denildi:

“Bu bağlamda Bakanlığımızca yapılan değerlendirmede, ‘İlkokul için bedeni ve zihni gelişimi yeterli olmadığı düşünülen 66 ay ve üzeri çocuklara verilecek tıbbi tanılı raporun, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından düzenlenmesi uygun görülmüştür. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları yapacakları muayene ve değerlendirme neticesinde rapor düzenleyecektir. Ancak ihtiyaç duyulması halinde, gerekli tetkikler ve konsültasyonlar yapılmak suretiyle ilgili hekim tarafından tek hekim raporu tamamlanacaktır. Bu rapor, kamu ve üniversiteye bağlı sağlık kurumlarında görev yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları tarafından düzenlenebilecektir.”


Haberin Devamı