Gazete Vatan Logo

Doktor müdahalesi

Adalet Komisyonu, Yargıtay ve Danıştay tasarısı için haftasonu mesaisi yaptı

Görüşmelerin uzaması üzerine CHP’li Mengü, başkanı “Meclis’te doktor yok. Her an birimiz tıngırdayabiliriz” diye uyardı. Dünkü görüşme sırasında ise tansiyonu yükselen CHP’li Öztürk’e “dil altı hapı” verildi, komisyona doktor çağırıldı

ANKARA - TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti’nin “reform”, muhalefetin ise iktidarın yargının hakim noktalarını ele geçirme planlanın son aşaması olarak nitelendirdiği Yargıtay ve Danıştay’ın üye ve daire sayılarını artıran tasarı için haftasonu mesaisi yaptı. Önceki gün saat 10.30’da başlayan ve 23.00 sularında biten ilk oturumunda tasarının tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlayabilen komisyon, dün de saat 13.00’de toplandı. AKP’nin tasarıyı bir an önce çıkarmak için çaba göstermesi, muhalefetin ise hükümet kanadını acelecilikle suçladığı her iki toplantıda da sert ve renkli tartışmalar yaşandı.

‘Tıngırdayabiliriz’

Önceki günkü görüşmelerin gece geç saatlere kadar sürmesi üzerine CHP’li Şahin Mengü, Genel Kurul’un kapandığını ve TBMM’de doktor bulunmadığını anımsatarak Komisyon Başkanı İyimaya’ya “Aşağıda doktor yok. Gerilim yüksek. Her an birimiz tıngırdayabiliriz. Burada birine birşey olursa sorumluluğu senin” diye çıkıştı. Komisyonda ilerleyen saatlerde CHP’li Turgut Dibek’in, “Sabahtan beri buradayız. Sakallarım çıktı” isyanı üzerine Bakan Ergin’in, Mengü’nün doktor çıkışına gönderme yaparak “Meclis’te berber yok, o zaman burası da çalışamaz” demesi salonda kahkahaların yükselmesine neden oldu. Dün saat 13.00’de başlayan toplantıda saatler 18.00’i gösterirken hala tasarının 1. maddesi üzerindeki görüşmeler sürüyordu. Madde üzerinde CHP’li Ali İhsan Köktürk’ün konuşması sürerken, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk rahatsızlandı. Komisyon başkanlığının talebi üzerinde salon dışında bekletilen sağlık ekibi hemen salona gelerek, Öztürk’e ilk müdahaleyi burada yaptı. Öztürk’ün tansiyonunun 17-9 çıkması üzerine, kendisine dilaltı ilacı verildi. Öztürk revire götürülürken, kendisine CHP’li Köktürk ile Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya da eşlik etti.

CHP’li Turgut Dibek, çalışma temposuna tepki göstererek, “Şekeri, tansiyonu olan arkadaşlarımız var. Bu çalışma temposu sorun yaratabilir” derken, CHP’li Tayfun İçli ise, Anayasa’nın 50. maddesinde yer alan, “dinlenmek çalışanların hakkıdır” ifadesini anımsattı. İçli, “Buradaki tartışma ortamını insanlık dışı çalışma koşulları oluşturuyor” dedi.

1. madde beş saatte geçti

Komisyonda tasarının Danıştaydaki daire sayısını 13’ten 15’e çıkaran 1. maddesinin görüşmeleri 5 saat sürdü. Maddenin görüşülmesi sırasında AK Parti’li milletvekilleri yeterlilik önergesi verdi. CHP’li Halil Ünlütepe, önergeye itiraz ederek, “Üyenin konuşmasına engel mi olacaksınız? Zaten işkence uyguluyorsunuz. Tatil gününde, kış gününde, bazı arkadaşların rahatsızlığına rağmen insanlık dışı, ahlak dışı bir uygulama var, şimdi de konuşturmayacaksınız” dedi. AK Parti’li bazı milletvekilleri, Ünlütepe’ye, “Bir madde beş saattir görüşülüyor” diye tepki gösterdi.
AK Parti’li Emin Ekmen ise Komisyon Başkanı İyimaya’yı tutumu nedeniyle eleştirdi. Ekmen, “Ne İsa’ya ne Musa’ya yaranıyorsunuz. Bize söz vermiyorsunuz ama muhalefet milletvekilleri 5-6 saat konuşuyor” dedi. Yeterlilik önergesinin benimsenmesinin ardından tasarının 1. maddesi kabul edildi. Başkan İyimaya toplantıya saat 19.00’a kadar yemek arası verdi.

Bu sırada MHP’li Osman Ertuğrul Meclis’teki çalışma şartlarına tepki göstererek, “Ben dört damarını değiştirmiş bir insanım. Şimdi gidip restoranda önümüze geleni yiyeceğiz, çünkü seçme şansımız yok. Bu işi bugüne sıkıştırmanın anlamı ne? AKP yüzde 50’yi geçiyorsa o zaman bunu rahat rahat yaparsınız. Acaba ’Gideceğiz’ diye bir endişe mi var ki işi bu kadar sıkıştırıyorsunuz” dedi.

Şahin’in kar keyfi

Hafta sonunu geçirmek için Kartalkaya’ya giden TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gününü kayak yaparak ve dinlenerek geçirdi. Türkiye’de şu anda kayak yapmaya en müsait yerin Kartalkaya olduğunu söyleyen Şahin, diğer bölgelerdeki kayak merkezlerinde bu kadar karın bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı