Gazete Vatan Logo

Doktor, hastalarıyla aynı sahnede

İzmir'de, sanatı rehabilitasyon aracı olarak kullanmayı amaçlayan aile hekimi Savacı, hastalarıyla tiyatro sahnesinde buluşuyor.

Doktor, hastalarıyla aynı sahnede

İzmir'in Bornova ilçesinde Çamdibi Aile Sağlığı Merkezinde görevli 29 yıllık doktor Halil Başar Savacı, hastalarıyla kurduğu iletişim ve onlara yönelik hazırladığı çalışmalarla kentte "sıra dışı hekim" olarak biliniyor.

Daha önce "Hastalara ilaç, çocuklara kitap" sloganıyla muayene odasının bir bölümünü kütüphaneye çeviren ve böylece tedavi ettiği çocukların okuma alışkanlığını artırmaya çalışan Halil Başar Savacı, kısa sürede 400 üye hedefine ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Tiyatro oyunu seyretmemiş çocuklar için bilet satın alan ve onları kendi imkanlarıyla kültür merkezlerine taşıyan Savacı, hasta-doktor ilişkisi açısından da farklı bir profil çiziyor.

Aile Hekimleri Derneği bünyesinde 9 hekimden oluşan tiyatro grubuna dahil olan Halil Başar Savacı, buradan elde ettiği tecrübeyi şimdi hastalarıyla paylaşıyor.

Kendi deyimiyle "sahne tozu" yutan Savacı, hastalarından tiyatroyla ilgilenenlerle mesai saatleri dışında provalar yapıyor, onların da yer aldığı yeni oyunları İzmir'deki kültür merkezleri ve tiyatro salonlarında sahneliyor.

Haberin Devamı

Tiyatro oyununu seyreden bazı yönetmenlerden dizi ve film teklifleri de alan Halil Başar Savacı, şimdi de 5-15 yaş arası hastaları için yeni bir tiyatro grubu projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Hastaya bütüncül yaklaşımın çok önemli olduğunu söyleyen Savacı, ilk kez 45 yaşında tiyatro sahnesine çıktığını söyledi, "Bu deneyimin 1-2 ile sınırlı kalacağını düşündüm ama sahne tozu heyecanını bizzat yaşadım ve adeta bağımlısı haline geldim. Meslektaşlarımla, William Shakespaere'in eserleri dahil birçok önemli oyunu sahneye koyduk. Hastalarımı oyunlara ücretsiz çağırdım. Sonra tiyatroyla ilgilenen bir hastamla 2 kişilik oyun hazırladık. Bu aslında 'Doktor ve Hastası Aynı Sahnede' isimli bir projeydi. Bunun dışında başka bir hastamla yine sahne aldık. Şimdi çocuklara yönelik bir çalışmam olacak. İnşallah 5-15 yaş arasındaki çocuklarla tiyatro gösterisi sunacağız" dedi.