Gazete Vatan Logo

Doğuş Otomotiv az sattı öz sattı

Satışları geçen yıla göre yüzde 35 azalan Doğuş Otomotiv, net dönem kârını 2 milyon YTL’den 22 milyon YTL’ye çıkardı

Artışın nedeni ’iyi hesaplanmış isabetli adımlar atmak’ olarak açıklandı.

Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş. (DOAŞ), yılın ilk yarısında 22 milyon YTL net kâr elde etti. Şirketin geçen yılın aynı dönemindeki net dönem kârı 2 milyon YTL’ydi.

Doğuş Otomotiv Finans Başkanı (CFO) Berk Çağdaş, Doğuş Otomotiv net dönem kârındaki artışın global ve ulusal piyasaları doğru takip edip, iyi hesaplanmış isabetli adımlar atmalarının bir sonucu olduğunu belirterek, bir yandan kâr ederken yatırım yapmaya da devam ettiklerini söyledi.

Çağdaş, geçen yılın tamamında 23 milyon YTL olan yatırım tutarını, 2007 ilk yarıda 69 milyon YTL’ye çıkardıklarını aktardı.

İkinci el yüzde 68 arttı

Yapılan açıklamaya göre Doğuş Otomotiv’in satışları, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 azalarak 41 bin 479 adetten 26 bin 916 adede gerilerken, pazar payı yüzde 12’den yüzde 11’e düştü. Şirketin geçen yılın ilk 6 ayında 1 milyar 275 milyon YTL olan cirosu bu yıl aynı dönemde yüzde 17 gerileyerek 1 milyar 59 milyon YTL’ye indi.

Doğuş Otomotiv’in ikinci el satışları ise aynı dönemde yüzde 68 arttı.

Seçim gerginliği satışlara yansıdı

Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, Türkiye’deki seçim gerginliğinin otomobil sektörünü etkilediğini belirterek, toplam pazarda yüzde 28, ithal segmentte yüzde 33, ağır vasıtada yüzde 32, lüks araçlar pazarında ise yüzde 1’lik daralma yaşandığını kaydedetti. Bilaloğlu, pazarın kısa vadede hız kazanacağını söyledi.

‘Açık pozisyon taşımayız’

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, önümüzdeki dönemde faizlerde bir azalma beklediklerine işaret ederek, bunun da iç talebe yansıyacağını ifade etti. Soruları da yanıtlayan Acar, kur riskine ilişkin bir soruya, “Açık pozisyon taşımayız” cevabını verdi.


Yıl sonu pazar 600 bin adetle kapanır, DOAŞ’ın ciro hedefi 1.7 milyar $

* Haziran sonu itibarıyla binek, hafif ticari ve ağır ticari dahil olmak üzere 252 bin 220 araç satışı gerçekleşti.

* Doğuş Otomotiv’in tahminine göre yıl sonunda bu rakam 550-600 bin civarına yükselecek.

* Böylece toplam pazar yıl sonunda geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 10 daralmış olacak.

69 milyon YTL yatırım

* DOAŞ’ın yıl sonu satış beklentisi 65-70 bin adet arasında. Pazar payı hedefi yüzde 12, ikinci el satış hedefi 14 bin 350 adet.

*DOAŞ’ın yıl sonu ciro hedefi ise 1 milyar 715 milyon dolar.

* DOAŞ, geçtiğimiz yılın tamamında 23 milyon YTL olan yatırım tutarını, 2007 ilk yarıda 69 milyon YTL’ye çıkardı.

Haberin Devamı