Gazete Vatan Logo

Doğuş: Dolar kurunda artış olmazsa zam yapmayacağız

Doğuş Otomotiv Başkanı Aclan Acar, ÖTV indiriminin hemen ardından gelen zamları değerlendirdi

Otomotivde kur farkının fiyatlara ÖTV indiriminin hemen ardından zam olarak yansıtılmasına yönelik eleştirileri değerlendiren Doğuş Otomotiv Başkanı Aclan Acar, “Kurları 1.70’ten 2.20’ye getiren otomotivcilermiş gibi davranılarak haksız eleştiriler yapılıyor. Oysa sektörde zam ancak malı yerine koyma maliyetini karşılıyor” dedi

OTOMOTİV firmalarının bazı modellerde stokların erimesiyle oluşan üretim ve kur farkı maliyetini ’ÖTV indiriminin hemen ardından’ fiyatlara yansıtması nedeniyle haksız eleştirilere maruz kaldığını söyleyen Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, “Dolar kurunu 1.70’ten 2.20’ye getiren otomotivcilermiş gibi davranılıyor. Oysa üreticilerin yansıttığı bu zam ancak malı yerine koyma maliyetini karşılıyor” dedi. Doğuş Otomotiv’in kuruluşunun 15. yılını kutladığı 2009 yılına ait hedeflerinin açıklandığı toplantıda konuşan Acar, “Döviz kuru yukarı gitmediği sürece hızlı bir devalüasyon olma ihtimalini görmüyoruz. Normal şartlarda fiyatların yükselmemesi lazım. Biz de bu nedenle Doğuş Otomotiv olarak zam yapmayı düşünmüyoruz” dedi.

Bu kapsamda kurların 2.20 ve üzerine yükselmesi durumunda zamın kendileri için de gündeme gelebileceğini söyleyen Doğuş Otomotiv CFO’su Dr. Berk Çağdaş ise “İthalatçı bir firma olarak stoklarımız 1.100 ile 1.500 adet civarında ancak sektöre bakacak olursak, üreticilerin stokları bunun birkaç katını buluyor. Firmalara göre değişmekle birlikte sektörün genelinde yapılacak zamların yüzde 5’i bulmasını ve bunun da tüm yıla yayılmasını bekliyoruz” dedi.

55 bin araç satıldı

Sektörde zammın ÖTV indirimi olmasaydı da yapılacağını, kurdaki artışı yansıtmanın kaçınılmaz olduğunu ifade eden Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, otomotivin ödenen vergi, trafiğe çıkan araç sayısı gibi verilerle en şeffaf sektör olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Kasım’da hafif ticari ve binek araçlardaki toplam stok 150 bin adetti. Aralık ayında bu rakam 120 bine geriledi. Ocak-Şubat’ta 25 bin civarında araç satıldı. ÖTV indiriminin yapıldığı Mart’ta stokta 90 bin araç kaldı, toplam 55 bin araç satıldı. 1600 cc’nin altında olan araç sayısı da 40 bine geriledi.”

2008’de 60 milyon lira yatırım yaptıklarını söyleyen Aclan Acar yatırımlara devam edeceklerini söyledi: ”Devalüasyon yatırım maliyetimizi yüzde 10-15 civarında aşağıya çekti. 2009’da 40 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. İzmir’de Krone treyler fabrikası, Bursa ve İsviçre’de Lozan’da Porsche showroom yatırımlarımız olacak. Ortadoğu ülkelerine ihracat planlıyoruz.”

Kur farkı maliyetimiz 80 milyon lira

Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, binek araç segmentinde ikinci, hafif ticaride ise 4. ithalatçı olduklarını söyleyerek, “Toplam pazarda 4. sırada, ithal pazarda ise lider durumdayız. 2009’da bu konumumuzu korumayı hedefliyoruz” dedi. 2008 sonu itibarıyla yüzde 23 oranında daralma ile 54 bin 600 adet araç sattıklarını ve 2 milyar 144 milyon liralık konsolide satış cirosu elde ettiklerini kaydeden Bilaloğlu, şöyle devam etti: “2008 yıl sonunda 291 milyon lira satış kârı elde ettik. 110 milyon liralık da konsolide zarar açıkladık. 42 milyon lira ile faaliyet kârımızı koruduk. Kur farkı maliyeti ise 80 milyon lira oldu.”

15 Mayıs’ta ikinci talep dalgası gelecek

HÜKÜMET tarafından hazırlanan teşvik paketleri ve son olarak ÖTV indirimi ile geçici de olsa otomotivde hareket yaşandığını hatırlatan Aclan Acar, hükümetin konunun ciddiyetinin farkına vardığını gördüklerini söyledi. Tüketicilerin ’son fırsat’ diyerek 15 Mayıs ile ÖTV indiriminin sona ereceği 15 Haziran arasında ciddi bir talep göstereceğini öngördüklerini açıklayan Acar, 2009’da pazarın büyüklüğünün yüzde 50 daralarak 325 bin adet araca gerilemesini, 2010’un ikinci yarısından itibaren ise sektörde toparlanma beklediklerini kaydetti. G-20 Zirvesi’nden çıkan sonuçların az da olsa ekonomiye gaz verdiğini ancak 1-1.5 yıl daha küçülmenin süreceğini öngördüklerini söyleyen Acar, “Biz de bu küçülmeye paralel olarak 40 milyon liralık ilave tasarruf bütçeledik. Genel merkezimizi Gebze’ye taşıdık” dedi.

Sektöre ne hayat verir?

Sektörde hurda indirimi ve ÖTV düzenlemelerinin önemine dikkat çeken Acar, şöyle devam etti: “Ağır vasıtada ÖTV indirimi bir işe yaramaz, başka ekonomik önlemler lazım. Araç parkı çok eski. Ekonomik durgunlukta bunu yenilemenin tam zamanıdır, sektöre hayat verir.”

Haberin Devamı