Gazete Vatan Logo

Doğum parası nedir? Doğum parası ne kadardır, kimlere ödenir?

Yeni anne olan ve iş hayatında faal olarak çalışan kadınların, devlet tarafından sağlanan analık sigortası kapsamında iki hakkı bulunur. Bunlar geçici iş göremezlik ödeneği ve emzirme ödeneğidir. Geçici iş göremezlik ödeneği, doğum parası olarak da bilinir. İşte anne olan çalışanların almaya hak kazandığı doğum parası ile ilgili merak edilenler...

Doğum parası nedir? Doğum parası ne kadardır, kimlere ödenir?

Doğum parası, aslında annelik durumunda dolayı bir süreliğine iş göremez hale gelen kadınlara devlet tarafından verilen destektir. Anne olan ve bazı kriterleri karşılayan her kadın doğum parası almaya hak kazanır.

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ NEDİR?

Geçici iş göremezlik; sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir.

Geçici iş göremezlik ödeneği; sosyal sigortacılık bakımından, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya işten kaldığı günler için Kurumca ödenen parasal yardımdır.

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDEMELERİ (DOĞUM PARASI) KİMLERE VERİLİR?

- 4/a sigortalılık statüsüne tabii çalışan,

- Köy ve mahalle muhtarları olan,

- Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olan,

- Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olan,

Haberin Devamı

- Tarımsal faaliyette bulunan sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için verilir. Erken doğum yapması halinde ise, doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler ile isteği ve hekimin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Şirket ortağı kapsamında tescil edilen kadın sigortalılara analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez.

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDEMELERİ (DOĞUM PARASI) NE KADARDIR?

Sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisidir.

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİNDEN FAYDALANMAK İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?

Geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenebilmesi için;

-İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,

Haberin Devamı

-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş ya da ödenmiş olması,

-Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,

-Doğum olayının gerçekleşmiş olması, gerekmektedir.

4/b sigortalılık statüsüne tabii sigortalılara analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, ödeme tarihinde genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla ödenir