Gazete Vatan Logo

Doğum kontrol hapları 'Yumurtalık Kanseri'ne engel oluyor

Antalya Anadolu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, "İstenmeyen gebelikleri önlemek için en çok tercih edilen korunma yöntemlerinden biri de doğum kontrol hapı. Doğum kontrol hapı yumurtalık kanserine engel olurken kistlerin de azalmasını sağlıyor" dedi.

Doğum kontrol hapları 'Yumurtalık Kanseri'ne engel oluyor

İstenmeyen gebelikleri önlemek için en çok tercih edilen korunma yöntemlerinden biri olan doğum kontrol haplarının 'Yumurtalık kanseri'ne engel olduğu açıklandı. "Doğum kontrol hapı gebelik oluşmasını engellemeye yönelik hormon içeren ilaçlardır" diyen Antalya Anadolu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, "Doğal kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteronun sentetik formlarını içerirler. Yumurtlamayı durdurarak ve rahim ağzından rahim içine sperm geçişini önleyerek gebeliği önlerler. İlaç bırakıldığı andan itibaren her şey eski haline döner ve hamilelik şansı tekrar başlar" dedi. Op.Dr. Erbay, doğum kontrol hapının bırakılması halinde hamile kalınabileceğini, kısırlığa neden olmadığının da altını çizdi.

KİSTLERİ AZALTIYOR, CİLDİ GÜZELLEŞTİRİYOR

Antalya Anadolu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, doğum kontrol haplarının faydalarının çok olduğunu şu sözlerle anlattı:

"Düzenli kullanıldığı takdirde çok daha etkili koruma sağlıyor. Adet sürecini düzenliyor. Akıntıları azaltıyor. Çok faydaları olan bir korunma yöntemidir. Rahmi ve yumurtalığı koruyor. Yumurtalık kanserine engel olurken kistlerin de azalmasını sağlıyor. Çikolata kistlerini, pelvik ağrılarını ve adet sancısını azaltıyor. Bu yüzden çok tercih ediyoruz. Bununla birlikte cildi güzelleştiriyor, saçları gürleştiriyor ve sivilceleri azaltıyor."

Haberin Devamı

GEBELİK ÖNLEMEDE GÜVENİLİR

Doğum kontrol hapları düzenli kullanıldığı ve unutmadan devam edildiği sürece bir sorun olmadığına dikkat çeken Op.Dr. Erbay, "Genelde 21 ve 28 tablet olan doğum kontrol hapları var. 21 tablet olanları kutu bitiminden bir hafta olarak ara vererek devam ediyoruz. Unutmadan kullanılırsa yüzde 99 yakın koruma özelliği var. Bu yüzden güvenli. Unutulması durumunda ise korumama, leke yapma ve adet düzensizliği gibi durumlar da oluyor" dedi. Doğum kontrol hapların kullanım şekli hakkında da bilgi veren Op.Dr. Erbay, "İlaç kullanımına adetin içindeyken başlıyoruz. Her gün aynı saate alınmasını öneriyoruz. Unuttuğunda da ertesi gün sabaha kadar alma süresi var. Onun dışında birkaç gün arka arkaya unutmuşsa risk oluyor" dedi.

Haberin Devamı

HANGİ RİSK GRUBUNDAKİLER KULLANAMAZ

Çok fazla faydasının olmasının yanında, doğum kontrol hapının kullanmaması gereken gruplarında olduğunu belirten Op.Dr. Erbay, "Tavsiye etmediğimiz bir grup var. Bunlar, damarsal, hipertansiyon ve diyabeti olan hastalar. Çünkü varisleri artırabiliyor. Bazen sigara içenlerde de pıhtılaşmaya eğilimi artırabiliyor. Bu yüzden sigarayı bırakmalarını söylüyoruz. Bunun dışında her şey yolunda giden hastalarda çok rahat bir şekilde kullanılabilir. Bu yüzden hekime danışmadan gidip direkt eczaneden alınarak kullanılmamalı. Biz bu ilacı verirken, sigara kullanıp kullanmadığını soruyoruz. Gerekli tahliller yapılıyor. Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarına bakıyoruz. Kullandığı sürekli bir ilaç var mı bunu sorguluyoruz. Gerekli testler yapıldıktan sonra ilacı yazıyoruz" dedi.