Gazete Vatan Logo

Doğu’ya şartlı yatırım

Başbakan Yıldırım’ın Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım çağrısına iş dünyasından destek de var mesafeli duran da... Ahmet Nazif Zorlu, ‘Bu iş pazarlığa tabi’ derken, Hamdi Akın çatışma bölgelerinde yatırım yapılamayacağını söyledi.

Doğu’ya şartlı yatırım

Doğu ve Güneydoğu’da ‘ezber bozan’ destekler ve Başbakan Binali Yıldırım’ın bölgeye yatırım çağrısı iş adamlarınca genel olarak olumlu karşılandı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, 400 bin üyesini bölgede yatırıma davet etti. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, bunun bir nevi alışveriş olduğunu belirterek, “Bu iş pazarlığa tabi. Devletin bu konuda çok fedakârlık yapması lazım” dedi. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da yatırım için teşvikin tek başına yeterli olmayacağına, huzur ve istikrarın da önem taşıdığına dikkat çekti.

Ezber bozan destekler

-Doğu ve Güneydoğu’da 3-4 cazibe merkezi kurulacak

-Bölgede fabrikaları devlet yapacak, özel sektör işletecek

-Üreticiye sembolik ücretlerle, belki de kirasız yerler tahsis edilecek

-Ürettiğine de örneğin 5 yıl alım garantisi verilecek

-Kamu alımları Ankara veya İstanbul’dan değil oralardan yapılacak

-Dış yardımların malzemeleri bölgeden temin edilecek

-5 yıl içerisinde özel öneme haiz bölgelere 30-35 milyar TL yatırım yapılacak.

Haberin Devamı

Bu iş pazarlığa tabi Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu

12-13 yıl önce Doğu’ya yatırım teklifinde bulunmuştum. Başbakanımızın bu çağrısına olumlu bakıyorum. Buradaki bazı tesislerle oraya gidilebilir, yeni tesisler yapılabilir ama bu hususta devletin desteklemesi gerekir. Bu bir alışveriştir. Burada devlet de, yatırımcı da riskin altına giriyor. Bu iş pazarlığa tabi. Devletin bu konuda çok fedakârlık yapması lazım. Tabii biz iş adamlarının da fedakarlık yapması gerekir. Biz taşınabilecek şeyleri oraya taşıyabiliriz. İş gücü yoğun işlerin oraya götürülmesi gerekir.

Çatışmalı yerde olmaz Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın

Yatırımcıların oraya bu şartlar altında gitmesinde mahsur yok. Bu teşviklerle bölgeye gidebilir ve yatırım yapabiliriz. Ancak teşvikin derecesi ne olursa olsun huzur ve istikrar temin edilmediği yerde yatırım yapılamaz. Operasyonlar sayesinde bazı yerlerde tekrar huzur sağlandı ve terör örgütü PKK dışarı atıldı. Buralarda yatırımlar hayata geçirilebilir, ancak çatışmaların devam ettiği bölgelerde yatırım yapılabileceği düşüncesinde değilim.

Haberin Devamı

Üyelerimiz gitmeli İTO Başkanı İbrahim Çağlar

BAŞBAKAN Yıldırım’ın çağrısı yerinde ve son derece anlamlı. Hükümetimizin sağladığı avantajlarla ülkemizin doğusunda devlet-özel sektör, hayırlı bir ortaklığa imza atacaktır. Zaten pek çok iş adamımız bölgede yatırım yapmak istiyor ama altyapı ve güvenlik konularından dolayı çekiniyor. Bu noktada devletin alım garantisi vermesi ekonomimizde büyük bir ivme oluşturacaktır. Ben de bütün üyelerimizi Doğu ve Güneydoğu’ya yatırıma davet ediyorum.