Gazete Vatan Logo

Doğu’ya 1.1 milyar dolarlık dev yatırım

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Mardin Mazıdağı’nda yapımı süren Cengiz Holding’e ait Gübre Tesisleri’ni ziyaret etti. Şimşek, “Bu 1.1 milyar dolarlık yatırım özel sektör tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya Cumhuriyet tarihimizde yapılmış en büyük yatırımdır” dedi

Doğu’ya 1.1 milyar dolarlık dev yatırım

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Mardin Mazıdağı’nda yapımı süren Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’ni ziyaret etti. 2018 yılı ortasında üretime başlaması planlanan tesis ile ilgili Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’den bilgi alan Şimşek, üretim sahasını gezdi. Tesis ile ilgili bilgiye vakıf olduğunu ancak bu büyüklükte ve dünyada belki ilk 5’e girecek entegre bir tesis olacağını hayal dahi etmediğini vurgulayan Şimşek, yatırım ile ilgili birinci elden bilgi almaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

İstihdam imkanı

Şimşek, “Bu 1.1 milyar dolarlık yatırım özel sektör tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Cumhuriyet tarihimizde yapılmış en büyük yatırımdır. Bu yatırımın en önemli özelliği de orta ve uzun vadede gerek ithalatı 600 milyon doların üzerinde azaltarak gerekse ihracat potansiyeli olarak belki de yıllık 1 milyar dolar Türkiye’nin dış ticaret açığını potansiyel olarak azaltabilecek bir proje” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yatırımın Mardin’in Mazıdağı ilçesinde yapılıyor olmasının önemine değinen Şimşek, diğer önemli bir hususun da Küre ilçesinden, Türkiye’nin batısından hammaddenin burada işlenerek bütün dünyaya buradan satılacak olması olduğunu dile getirdi. Şimşek, bölgenin istihdama, heyecana, gelecek açısından umuda ihtiyacı olduğuna işaret ederek, bu projenin bütün bunları içerdiğini aktardı. “Çünkü doğrudan ve dolaylı olarak 5 - 6 bin insanımıza, kardeşimize bu bölgede istihdam imkanı doğacak” dedi.

Bitince 1.3 milyar doları bulacak

Mardin’in Mazıdağı ilçesinde 1 milyar 289 milyar dolar yatırımla yapımı devam eden Eti Bakır A.Ş’ye ait Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, 5 ana 12 yardımcı tesisi içeriyor. 2018 yılı ortasında üretime başlaması planlanan tesiste yapım aşamasında 3 bin kişiye doğrudan, 15 bin kişiye dolaylı istihdam sağlıyor. İşletme aşamasında 1.000 kişiye doğrudan, 5 bin kişiye dolaylı iş imkanı sağlayacak. Fabrikanın üretime başlamasıyla yılda 350 milyon dolarlık gübre ithalatı, 270 milyon dolar metal ithalatı ikame etmesi veya ihracatı sağlanarak ekonomiye katkı sağlaması öngörülüyor.

Haberin Devamı