Gazete Vatan Logo

Doğu’da 3 partinin oyu HDP’ye yetişemedi

Doğu Anadolu’da AKP ile HDP arasında geçen seçim mücadelesini 27 milletvekilliği elde eden HDP açık ara kazandı. AKP 20, CHP ve HDP 2’şer milletvekili çıkarabildi

Doğu’da 3 partinin oyu HDP’ye yetişemedi

MÜCADELE: Beklendiği üzere Doğu Anadolu Bölgesinde mücadele AKP ile HDP arasında geçmiştir. Mücadelenin HDP lehine sonuçlandığı görülmektedir. HDP 27, AKP ise 20 milletvekili çıkarmıştır. AKP-HDP oy farkı açılmakta hatta bazı illerde uçuruma dönüşmektedir.

BAŞARI VE BAŞARISIZLIKLAR: HDP; Ağrı, Bitlis, Hakkari ve Tunceli’de rakipsiz kalmıştır. Van’da oyların büyük bir kısmını alarak 8 milletvekilinin 7’sini almış, 1 tanesi de AKP’nin olm uştur.

Yine Kars’ta oyların önemli bir bölümünü almış ve 3 milletvekilinden 2’si kendisinin, 1’i de AKP’nin olmuştur. Buna karşılık AKP; Erzincan, Erzurum, Elazığ, Malatya’da başarı göstermiştir.

VAR OLMA ÇABASI: MHP; Elazığ, Erzurum ve Iğdır’da varlık gösterirken; CHP ise sadece Erzincan ve Malatya’’da başarı elde etmiş, oylarının bir kısmını HDP lehine kaybetmiştir. CHP’den HDP’ye geçen oylar dikkate alındığında, CHP’nin ideolojisini gözden geçirmek durumunda kalacağı söylenebilir.

MHP’nin yerel seçimlerde daha fazla oy almasına karşılık genel seçimlerde oylarının düşüş göstermesinin aday tercihi ile bağlantılı olduğu düşünülebilir.

Haberin Devamı

Özellikle oy potansiyeli bulunan (daha önce belediye başkanlığı ve iki milletvekili bulunan Malatya örneğinde olduğu gibi) illerde yanlış adayla seçime gitmenin sonucu vekil çıkaramamak olmuştur.

MÜCADELE DIŞI KALMAK: CHP başta Ağrı, Bitlis, Bingöl, Elazığ, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Muş ve Van’da siyasi arenanın dışında kalmıştır. MHP ise Ağrı, Ardahan, Bitlis, Bingöl, Hakkâri, Muş, Tunceli ve Van’da mücadele dışında kalmıştır.CHP ve MHP’nin mücadele alanına dâhil olabilmenin yollarını aramalarının zorunluluğu aşikârdır.