Gazete Vatan Logo

Doğu Akdeniz'de savaş sesleri

Doğu Akdeniz’de gerilim her geçen dakika yükseliyor... Fransa ve İngiltere’yi yanına alan Trump, Guta’da kimyasal katliam yapan Esed rejimini vurma hazırlıkları yapıyor. ABD ve Fransız savaş gemileri Suriye’ye yönelince, Rusya karşı hamleyle Kıbrıs açıklarındaki iki gemi ve bir denizaltının rotasını aynı yöne çevirdi.

Doğu Akdeniz'de savaş sesleri

Duma'daki sivillerin üzerine Esed rejiminin attığı kimyasal bombalar, dünyayı Doğu Akdeniz merkezli büyük bir savaşın eşiğine getirdi. Rejimin sergilediği vahşeti Suriye'de etkinlik için fırsat olarak gören ABD, yanına Fransa ve İngiltere'yi de alarak Esed, Rusya ve İran'a meydan okumaya hazırlanıyor. Buna ilişkin en ciddi işaret fişeği dün denizde atıldı. ABD ordusunun başındaki Joseph Dunford'dan Beyaz Saray'da brifing alan Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la telefonda görüştü; ardından ABD Dışişleri, İngilizlerle temasa geçti. Görüşme trafiğini izleyen saatlerde Güney Kıbrıs'taki Larnaka Limanı'nda konuşlu Amerikan savaş gemisi Donald Cook, limandan ayrılıp Suriye'ye doğru hızla ilerlemeye başladı. Hava savunma fırkateyni Donald Cook'a Suriye açıklarında aynı özelliklerdeki Fransız Aquitaine gemisi de eşlik etti. ABD’nin Norfolk limanından ayrılan Harry Truman uçak gemisi de rotasını Doğu Akdeniz’e kırdı.

UÇAKLARI GÖTÜRDÜLER

ABD ve Fransa'ya ait 2 geminin Suriye'ye yaklaşması, Şam rejiminde paniğe yol açtı. CIA ve Pentagon'un belirlediği 20'den fazla hedefin gemilerden atılacak seyir füzeleriyle imha edileceğini öngören Suriye ordusu, envanterdeki araçları korumak için bir dizi önleme başvurdu. Esed rejimi, Şam, Humus, Kuneytra, Halep ve Dera'da bulunan askeri üslerdeki güçlerinin bir kısmını farklı bölgelere kaydırdı. ABD füzelerinin muhtemel hedefleri arasındaki askeri havaalanlarında konuşlu savaş uçakları da aceleyle Rus üslerine taşındı. Uçakların götürüldüğü Rus üsleri de Şam ordusuyla aynı hareketliliği yaşadı. Lazkiye, Tartus, Hama ve Humus'ta inşa edilen Rus üslerinde kırmızı alarm verildi.

Haberin Devamı

VURULABİLECEK NOKTALAR

Rejim envanterindeki Rus helikopterleri de tıpkı uçaklar gibi kamufle amaçlı farklı noktalara taşındı. Götürülen hava araçlarına ek olarak bazı tank ve kimyasal araştırma merkezlerinde bulunan cihazlar da Tartus, Hama ve Humus’ta Rus bayrağı çekilen üslere taşındı. Esed rejimine destek amacı ile Suriye savaşına 2015 yılında doğrudan müdahil olan Rusya’nın bölgede inşa ettiği 8 askeri üs bulunuyor. ABD füzelerinin vurabileceği muhtemel rejim üslerinin şunlar olduğu belirtiliyor: "Humus-Tifor, Şam-Matar Sin, Humus-Matar Dumeyr, Halep-Sifira Üssü, Şam-Matar Mezze, Halep-Matar Neyrab, Kuneytra-155. Tugay, Şam-Deraya Üssü, Şam-Berze'de Camraya kimyasal silahlar araştırma merkezi."

Haberin Devamı

Körfez’den de getirebilirler

Emekli Pilot General Beyazıd Karataş, Fransa ve İngiltere ile birlikte Esed mevzilerine saldırı hazırlığı yapan ABD'nin, Suriye ordusunu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Körfez’de konuşlu gemileri kullanarak vuracağını kaydetti. ABD’nin siyasi konjoktür itibariyle en zayıf dönemini yaşadığını vurgulayan emekli Tuğgeneral Karataş, saldırının 'cruise' tipi (seyir) füzelerle yapılma ihtimalinin güçlü olduğunu ve koalisyon hava unsurlarının bu savaşa dahil olmayacağını düşündüğünü ifade etti.

RUS GEMİLERİ DÜMEN KIRDI

Gerilimin doruğa tırmandığı saatlerde Lazkiye'deki Hımeymim Havalimanı'ndan kalkan Rus uçaklarının, Doğu Akdeniz'e yönelen ABD ve Fransız gemileri üzerinde alçaktan uçtuğu iddia edildi. Rus savaş uçaklarının önleyici devriye uçuşlarına paralel olarak Kızılordu'ya bağlı deniz unsurları da Suriye'ye doğru dümen kırdı. Kıbrıs yakınlarında bulunan Amiral Grigoroviç fırkateyni, Nikolai Filchenkov tank çıkarma gemisi ve Veliky Novgorod denizaltısı Akdeniz'de rota değişikliğine giderek Suriye kıyılarına yönlendirildi.

Haberin Devamı

Ziyaret iptal

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki kriz nedeniyle bu hafta yapacağı ilk Latin Amerika ziyaretini iptal etti. Trump'ın Suriye’deki gelişmeleri değerlendirmek üzere ABD’de olacağı belirtildi. Trump'ın ziyaret takviminde cuma günü Peru, ardından Kolombiya vardı. Beşşar Esed'e daha önce 'hayvan' diyen Trump, Suriye için 24 veya 48 saat içerisinde kritik bir karar alacaklarını açıklamıştı. Amerikan sivil ve askeri yönetimi Suriye'de yapılabileceklere ilişkin dün Beyaz Saray'da Trump'a geniş bir brifing sundu.

Rusya, yine Esed’i savundu

Rusya, Suriye'de kimyasal silah kullanımı soruşturması ve sorumluların belirlenmesi için Birleşmiş Milletler (BM) mekanizması kurulmasını talep eden tasarıyı veto etti. 15 üyeli BMGK'de veto yetkisi bulunan Rusya ve konseyin geçici üyelerinden Bolivya tasarıya karşı çıkarken, veto yetkisi bulunan Çin çekimser kaldı. (Yeni Şafak)

Haberin Devamı