Gazete Vatan Logo

Doğu Akdeniz'da hangi ülkenin ne kadar gücü bulunuyor

ABD Başkanı Donald Trump'un "Rusya hazır ol, füzeler gelecek" tweet'i üzerine karşılıklı söz duellosunun ve hatta mutedil açıklamaların hemen ardından Akdeniz'de ve Suriye'de bir güç yığılması hareketliliği başladı.

Doğu Akdeniz'da hangi ülkenin ne kadar gücü bulunuyor

Akdeniz'de zaten bir deniz gücü ve hava varlığı vardı.

Trump'ın açıklamaları sonrası bölgede takviyeler yapılıyor.

ABD-Rusya gerilimi öncesinde de Amerika'nın bölgede gemileri vardı.

Bunlardan birinde 60 Tomahawk bulunuyor. Ayrıca 150 seyir füzesi bulunan bir denizaltının da bölgede olduğu iddia ediliyor.

6. Filo zaten ABD'nin Akdeniz'deki devamlı görev gücü. Ayrıca Harry Truman uçak gemisi ve 4 eşlikçisi kruvazör Amerika'daki üslerinden ayrıldılar. Menzillerinin de Akdeniz olduğu söyleniyor.
HARRY TRUMAN UÇAK GEMİSİ : ABD'nin Suriye savaşı için Akdeniz'e gönderdiği uçak gemisinin ismi eski başkanlarından Harry Truman'ın ismini taşıyor. Uçak yüzer bir kent konumunda. Nükleer enerji ile çalışan bu uçak gemisi 30 yıl boyunca hiç yakıt yenilemeye intiyaç duymuyor.
4.5 milyar dolar değerinde olan Harry Truman gemisinde yakyaşım 6 bin kişi görev yapıyor. Saatteki hızı 64 kilometre olan uçak gemisinde 85 uçak bulunuyor.

İngiltere ve Fransa bu gerilimde Amerika'nın yanında olduklarını açıkladı. İngiltere'nin bölgede bir denizaltısı var. Ayrıca İngilizlerin bölgedeki hava güçlerini takviye ettiklerine dair haberler geliyor. İngiltere'nin Kıbrıs'ta Agrotur ve Dikelya adında iki üsü bulunuyor.
Güney Kıbrıs'ta batıdaki Ağrotur ile doğudaki Dikelya hava üsleri 58 yıldır faaliyetteler.
Fransa da Akdeniz'de bir savaş gemisi bulunduruyor.
Rusya ve Suriye ise bu gerilimde üs ve havaalanlarını boşaltan taraflar oldu. Suriye rejimi savaş uçaklarını Rusların Lazkiye'deki hava üslerine götürdü.
Lazkiye'deki hava üslerinin vurulması helinde Rusya vurulmuş sayılacak.

Rusların Akdeniz filosu da bölgede bulunuyor. Tartus deniz üssü Rusların elinde bulunuyor. Buradaki hareketliliğe dair uydu fotoğrafları ortaya çıktı.

Tartus üssünde bu kriz patlak vermeden Rus savaş gemileri limandaydı.

Krizden sonra gemilerin yanaştığı o doklar boşaldı. Tartuk limanı şu anda bomboş.

Kaynak:NTV

Haberin Devamı