Gazete Vatan Logo

Doğru mu yanlış mı?

Polisin Hacıhüsrev baskınındaki tutumu VATAN yazıişlerinde tartışıldı, iki farklı görüş çıktı... Foto Galeri için tıklayınız.

Kasımpaşa'daki Hacıhüsrev Mahallesi, dün sabah güne ABD askerlerinin Irak'ta yaptıklarını aratmayan bir operasyonla uyandı. Asayiş Şube Müdürlüğü, Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak İstanbul'un suç merkezlerinden olduğu ileri sürülen Hacıhüsrev Mahallesi'ne, hırsızlık suçlularının yakalanması ve delillerin ele geçirilmesi amacıyla baskın düzenleme izni istedi. Savcılık, mahalledeki 100 eve, 1 hafta içinde, polisin belirleyeceği birgün operasyon düzenlenmesi için gerekli izni verdi.

Mahalle ablukada
Hazırlıklarını tamamlayan Asayiş Şube Müdürlüğü, Özel Harekat ve Çevik Kuvvet ekiplerinin de desteğiyle, dün sabah 04.30'da mahalleye girdi. 1,500 polis memurunun katıldığı operasyonda, giriş ve çıkışları kapatılan mahalle ablukaya alındı. Tek tek girilen evler didik didik arandı, evdekiler hakkında genel bilgi taraması yapıldı.

Polis sireni ve çelik yelek
07.30'da biten operasyonun ardından açıklama yapan Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Tayfur Erdal Ceren, "Operasyonda 4 kuru-sıkı tabanca, 2 pompalı tüfek, 300 fişek, 2 çelik yelek, polis sireni, kesici aletler, bir miktar uyuşturucu madde ve çalıntı eşya ele geçirildi" dedi.

Operasyon tartışma yarattı
Bütün mahalle suçlu mu?
Operasyon, VATAN yazıişlerinde olduğu gibi uzmanlar arasında da görüş ayrılığına yol açtı...

Hukuka uygun
* İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Adem Sözüer
Bir eve baskın düzenlendiğinde, bundan çocukların etkilenmesi kaçınılmaz. Eğer özellikle çocuklara dönük bir davranış yoksa o zaman polisin böyle bir operasyon düzenlemesinde sakınca yok. Çünkü polis, operasyon düzenleyeceği evde çocuk var mı yok mu araştırmak zorunda değil.

Çocuk hakları ihlal edildi
* Sosyal Hizmet Uzmanı Kemal Gökcan-Görüntüleri izledim, ağlayan çocuklar gelişim çağında... Bu tür bir olayı yaşamak, psikolojilerinde derin izler bırakabilir. Bu olayda çocuk haklarının ihlal edildiğini düşünüyorum. Geçen yıl çıkan çocukları koruma kanununa göre emniyet; bu tür operasyonlarda sosyal hizmet uzmanı, psikolog ve pedagog bulundurmak zorunda.

Kapı kırılmaz, çilingir çağrılır
* Avukat Burhan Apaydın-Polis önce arama kararı alır. Sonra kapıya gelir. İçeridekine ihtarda bulunur. Açmazsa çilingir çağırır, tutanak tutar. Yanında mahalle muhtarlığından ya da komşularından iki kişi varken kapıyı açar. Bunları yapmadan levye kullanamaz. Fiil suçüstü değilse ve sanığın kaçması söz konusu değilse, sadece çocuk değil mahalle halkında korku ve heyacan yaratacak şekilde kapı açamaz.

Mahalleli tepkili
'Kurunun yanında yaş da yandı'
Sabahın beşinde karşılarında Özel Harekat Timini bulan Hacıhüsrevliler, "Erkekler dövüldü, kadınlar saçlarından sürüklendi. Biz terörist değiliz. Polis kimin uyuşturucu sattığını biliyor, kurunun yanında yaş da yanıyor" diye isyan etti. "Yine polisle başımız derde girer" diye kimliklerini açıklamak istemeyen bazı mahalle sakinleri, Hacıhüsrev'de uyuşturucu, kapkaç ve hırsızlık suçundan arananların olduğunu kabul ediyor. Ama herkesin potansiyel suçlu yerine konmasına kızıyorlar. Mahalleye girdiğimizde camlara çıkan kadınlar, "Bataklıkta çiçek de yetişir. Evet, burada uyuşturucu, hırsızlık her şey var ama herkes bu işleri yapmıyor. Hepimizi kötülemesinler, Biz bunu hak etmiyoruz. Polis bizi resmen aşağıladı" diye dert yandı.
Foto Galeri için tıklayınız.

Haberin Devamı