Gazete Vatan Logo

Doğru cevaplarda kıpırdanma var

2017 LYS sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. Bir milyon 506 bin 504 öğrencinin girdiği sınavda, geçen yıllara oranla Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Coğrafya, Tarih ve Yabancı Dil sorularına verilen doğru cevap ortalaması yükseldi

Doğru cevaplarda kıpırdanma var

ÖSYM tarafından açıklanan verilere göre en başarılı okullar sıralamasında ise yaklaşık 20 bin öğrencisiyle Fen Liseleri geldi. Fen - Matematik (FM) ve Türkçe - Matematik (TM) alanlarında Fen Liseleri 350 ortalamayı geçti. En başarılı ikinci okul türü ise Polis Kolejleri oldu. En başarısız okul ise neredeyse birincinin yarı puanını alan 160 FM ve 153 TM puanları ile Spor Lisesi dikkat çekti. Ancak onun öğrenci sayısı yalnızca 410’du. Anadolu, düz lise ve imam hatip liselerinden oluşan ve 600 bin kişinin öğrenim gördüğü bu kurumların puan ortalaması ise 200’de kaldı. Bir milyon 506 bin öğrencinin girdiği LYS sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. ÖSYM tarafından paylaşılan veriler arasında Matematik, Fen Bilimleri, sosyal Bilimler, Yabancı Dil ile Türk Dili ve Edebiyatı sorularına verilen cevapların ortalaması da paylaşıldı.

Bu verilere göre geçen 3 yılın zonuçları ile karşılaştırıldığında doğru cevap ortalamasının yükseldiği görüldü. Matematik, Fen Bilimleri ile Yabancı Dil’de bu durum yaşanırken Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya cevaplarında ise yanlışların artış göstermesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

Fen liseleri başarılı

Okul türlerine göre başarı sıralaması yapıldığında ise Fen Liseleri birinci oldu. Özel ve devlet fen liselerinin hem MF hem de TM alanlarındaki başarısı dikkat çekti. İki puan türünde de Fen Lisesi mezunu öğrencilerinin LYS’den aldığı puanların ortalaması 350’yi geçti. Fen Liselerini takip eden ikinci okul türü ise Polis Koleji oldu. Üçüncü sıraya gelindiğinde ise FM alanında Askeri Liseler, TM alalında ise Sosyal bilimler liseleri başarıları ile öne çıktı.

Spor lisesi en sonda

En az net çıkartan okullar incelendiğinde ise Spor Liseleri en son sırada aldı. TM ve FM türünde 160 puan alan Spor Lisesi mezunlarının puan ortalaması her iki puan türünde de 160’da kaldı. Başarısızlık sıralamasında Spor Lisesi’ni meslek liseleri takip etti.

Son sınıf avantajı

ÖSYM tarafından yayımlanan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sayısal verilerine göre, LYS’lere bir ortaöğretim kurumu son sınıf düzeyinde olan adayların daha çok puan aldığı ortaya çıktı. En az ortalamayı tutturanlar ise bir yüksek öğretim kurumundan kaydı silinen öğrencilerde yaşandı. Cinsiyete göre değerlendirme yapıldığında ise her yıl olduğu gibi kız öğrencilerin erkeklere oranlara daha başarılı olduğu rakamlara yansıdı.

Haberin Devamı