Gazete Vatan Logo
Magazin Doğru beslenerek kanserle savaşın

Doğru beslenerek kanserle savaşın

Doğru beslenme sağlıklı bir yaşam kadar, kanser tedavisi öncesinde, sırasında ve sonrasında hastaların kendini iyi ve güçlü hissetmesini sağlıyor. Florence Nightingale Hastanesi’nden Prof. Dr. Cemalettin Camcı, uygun ve yeterli beslenen kanser hastalarının hayatta kalma sürelerinin uzadığını söylüyor.

Beslenme, vücudun gelişimi, sağlığın korunması ve dokuların yenilenmesi için gerekli bir durum. İyi beslenme sağlıklı olmak için ne kadar gerekliyse doğru besinlerle beslenme de özellikle kanser hastalarında tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında hastaların kendini iyi ve güçlü hissetmesi için şart.
Ayrıca kanser tedavisi esnasındaki uygun beslenme, tedavinin yan etkilerinin azalmasına ve tedavi esnasında bağışıklık sisteminin güçlü olması neticesinde enfeksiyona dirençli olarak hayat kalitesinin artmasını sağlıyor. Beslenmenin uygun ve yeterli olduğu kanser hastalarında sonuçların daha iyi olduğuna dikkat çeken Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nden Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cemalettin Camcı şu uyarılarda bulunuyor.
Kanser ve kanser tedavisinin yan etkileri arasında en sık görülen bulantı-kusma ve ishal hastanın beslenmesini engelleyen gerekli besin maddelerinin vücuda alımını engelleyen en önemli faktörler. Bunun dışında iştah kaybı ve yemek yeme isteğinin azalması da özellikle ileri evre kanser hastalarında görülen durumlar. Mide bağırsak sisteminde gelişen tümörlerde de beslenmenin kötü olması neticesinde kilo kaybı ve beraberinde vücut direncinde düşme gözleniyor.
Tüm bu sebeplerden dolayı kanserli hastada doğru ve iyi beslenme önem arzediyor. Son zamanlarda “kanser hücresi de besleniyor o yüzden besin alımını kısıtlayalım” yaklaşımı popülerliği olan ancak çok da doğru olmayan bir yaklaşım.
Kanser hastasında beslenme bozukluğunun erken tanınarak tedavi edilmesi hastalığın gidişatını olumlu yönde etkiliyor.
Cerrahi işlem yapılacak hastanın kalori-enerji ihtiyacı artar
Kanser hastasında beslenme tedavisinin 3 ana amacı vardır.
1) Kaybedilen kilonun uygun gıdalarla yerine konması.
2) Sağlıklı beslenmeye devam.
3) Beslenme ile ilgili problemlerin üstesinden gelmek.
Kanser hastasında beslenme mümkün olduğunca doğal yollardan sağlanmalı. Ağız-yemek borusu-mide-bağırsak sistemi çalışan ve sayılan yerlerde sorunu olmayan hastalarda bu doğal yollar kullanılmalı. Ancak adı geçen organların kullanımının mümkün olmadığı durumlarda damar yolundan beslenme kullanılabiliyor.
Cerrahi işlem yapılacak hastanın kalori-enerji ihtiyacı artar. O yüzden cerrahi öncesinde ve sonrasında besin desteği önemli. Bu durumlarda gaz yapıcı sıvı (gazoz, soda, vb) ve kuru fasulye, brokoli, lahana, yeşil biber gibi gıdaların tüketilmesi azaltılmalı. Bu tür hastalarda yüksek proteinli gıdalar (yumurta, peynir, süt, dondurma, fıstık ezmesi, et, balık ve tavuk) tercih edilmeli.
Düzenli fiziksel aktivite kanserin gelişim riskini azaltıyor
1- Enerji alınımı ile tüketimin dengeli olması yani ihtiyaçtan fazla veya az kalori tüketilmemesi ve fiziksel aktivitenin yüksek olması kanser gelişim riskini azaltıyor.
2- Besin maddeleri içerisinde yağ miktarının azaltılmalı (özellikle yüksek kolesterol içeren hayvansal yağlar).
3- Proteinlerin yeterli miktarda tüketilmeli, enerji ihtiyacının kalanı karbohidratlarla desteklenmeli. Lifli gıdaların miktarının artırılmalı, taze sebze ve meyve beslenmeye eklenmeli.
4- Vitamin ve mineral tüketiminde de önerilen miktarlara dikkat edilmesi gerekiyor. Alkol kendisi direkt kanserojen olmamasına rağmen kanser gelişiminde pek çok basamakta kolaylaştırıcı etkisi bulunmasından dolayı tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör. Kronik alkol kullananlarda ağız-boğaz, gırtlak ve yemek borusu kanserleri sıktır. Alkolle beraber sigara kullanımı riski daha da arttırıyor.
Dikkat edilmesi gereken kurallar
1. Aşırı kilodan sakının.
2. Günde ortalama 30 dakika hafif-orta düzeyde egzersiz yapın.
3. Günde en az 5 ölçek sebze veya meyve tüketin.
4. Günlük enerji ihtiyacının yüzde 30’undan azı yağlardan oluşmalı.
5. Orta düzeyde kırmızı et (özellikle yağsız) ve süt ürünleri tüketerek protein ihtiyacını karşılayın.
6. Daha az rafine edilmiş veya işlem görmüş un ve unlu mamulleri tüketin.
7. Tuzlanarak kurutulmuş, tütsülenmiş gıdaları yememeye özen gösterin.

Haberin Devamı