Gazete Vatan Logo
Magazin Doğru alışverişin 10 kuralı

Doğru alışverişin 10 kuralı

Özellikle kadınların ‘rahatlama aktivitesi’ olarak adlandırdığı alışveriş, kendimizi kaptırırsak önüne geçilemez bir hal alabiliyor. Alışverişi hobiden ziyade ihtiyaç için yaparsanız kârlı çıkan siz olursunuz. İşte doğru alışverişin 10 kuralı...

Doğru alışverişin 10 kuralı

1- Gardrobunuzu inceleyin

Alışveriş düşkünü biriyseniz, dolabınızda büyük ihtimalle hiç kullanılmamış ürünler vardır. Bu yüzden

öncelikle gardrobunuzda kullanıp kullanmadığınız parçaları gözden geçirin. Yeni parçalar alırsanız onları da dolabın bir köşesine mi atacaksınız karar verin.

2- Liste yapın

Liste yapmak sadece market alışverişleri için geçerli değil. Aynı şeyi kendiniz için de yapmalısınız. Aksi takdirde ihtiyacınız olmayan, sadece beğendiğiniz parçaları satın alırsınız. Listeye eklediklerinizin gerçekten ihtiyaç mı yoksa geçici istekler mi olduğuna da dikkat edin. Alışverişe çıktığınızda ise bu listeyi kullanmayı unutmayın ve listede bulunmayan hiç bir şeyi almayın.

3- Bütçeniz hazır olsun

Bütçe belirlemek, alışverişe çıkmadan önce yapacağınız en önemli noktalardan biri. Eğer herhangi bir limitiniz olmazsa alışveriş sonunda ihtiyacınız olmayan şeyler aldığınızı fark edersiniz. Alışveriş bittikten sonra pişman olmak istemezsiniz değil mi?

4- Nakit avantajı

Aldıklarınızın ücretini nakit ödemeye dikkat edin. Araştırmalara göre, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde, nakitle yapılanlara göre yüzde 20-50 oranla daha fazla para ödüyoruz. Daha kârlı

Haberin Devamı

bir alışveriş için, listenizi yapıp bütçenizi belirledikten sonra, yanınıza nakit para alıp alışverişe öyle çıkın. Nakit ödemek ilk başlarda fazla masraflı gibi görünse de ay sonunda kredi kartı ekstresinde

daha az borç görmek sizi rahatlatacak.

5- Zamanı iyi seçin

Birçok insan, boş vaktini AVM’de dolaşıp mağaza bakarak geçirmeyi sever. Ancak akıllı bir alışveriş

için bundan vazgeçmelisiniz. Listenizdekileri almanızı sağlayacak bir zaman dilimi belirleyin ve süreniz dolduğunda da eve dönün. Zamanınız, boş boş dolaşmakla harcanmayacak kadar önemli. Sizin için en uygun olan zamanı seçin. Eğer kendinize uygun bir zamanda yapmazsanız, alışveriş çok yorucu ve stresli olabilir.

6- Mutsuzken alışveriş yapmayın

Sadece mutsuzken değil, yorgun ya da karnınız açken de alışverişe çıkmayın. Bunlar, bilinçsizce alışveriş yapmanıza neden olacak duyguların birkaçı. Eğer ruh halinizi iyi hissetmiyorsanız,

Haberin Devamı

alışverişi erteleyebilirsiniz.

7- Outletleri atlamayın

Günümüzde pek çok mağazanın outleti de mevcut. Beğendiğiniz ve size pahalı gelen bir parça için

markanın outlet’ine bakmak akıllıca olacaktır. Alışveriş yapacağınız zaman mutlaka outletleri de gezin.

8- Kombin yapın

Bir eteği çok beğendiniz ancak onu tamamlayabileceğiniz bir bluzunuz yok. Bu yüzden hemen bir bluz almaya yönelirsiniz, yani daha fazla masraf yaparsınız. O yüzden alışveriş yaparken, gardrobunuzu göz önünde bulundurun, kombin yapamayacağınız ürünleri tercih etmeyin.

9- Klasikler ölmez!

Zamansız parçalara yatırım yapmak oldukça akıllıca bir hareket. Dolabınızda mutlaka her ortama uyum sağlayacak ve pek çok şeyle kombinlenecek parçalar bulundurun. Beyaz şık bir gömlek, siyah etek, klasik stiletto, trençkot gibi parçalar kurtarıcınız olabilir.

10- Satıcılara kanmayın

Satış görevlisi işi, size satış yapmaktır. Her ne kadar yardımsever ya da arkadaş canlısı olursa olsunlar, sizin mağazadan bir şeyler almadan çıkmanızı istemezler. Bu yüzden dikkatli olun ve ihtiyacınız olanı alın, satıcının satmak istediğini değil.

Haberin Devamı