Gazete Vatan Logo

NASA doğum günü fotoğrafı çekiyor! Uzay teleskobu Hubble ile nasıl fotoğraf çekilir? Doğum gününde galaksi ve gökyüzü nasıldı?

NASA doğum günü fotoğrafı çekiyor. NASA, kara delikle ilgili kanıtın, iki X ışını gözlem evi ve Hubble Uzay Teleskobu'nun verilerini inceleyen New Hampshire Üniversitesi'nde görevli bilim insanları tarafından keşfedildiğini duyurdu ve NASA, uzayı görüntülediği Hubble teleskobunu erişime açtı. Doğum gününde gökyüzünün nasıl bir halde olduğunu merak eden sosyal medya kullanıcıları, Hubble internet sitesine deyim yerindeyse akın etti. Doğum gün ve ay bilgilerini girerek HUBBLE teleskopu ile gökyüzünün doğduğunuz gündeki görüntüyü görebilirsiniz. Doğum gününde galaksi ve gökyüzü nasıldı? Uzay teleskobu Hubble ile nasıl fotoğrafı nasıl çekilir? NASA Hubble nedir?

NASA doğum günü fotoğrafı çekiyor! Uzay teleskobu Hubble ile nasıl fotoğraf çekilir? Doğum gününde galaksi ve gökyüzü nasıldı?

NASA'nın 1990 yılından beri kullandığı Hubble uzay teleskobu, interaktif kullanım için internet kullanıcılarının erişimine açıldı. Uzay fotoğraflarını çekerek veritabanında tutan Hubble uzay teleskobu, doğum günü ve ay bilgilerini sisteme giren internet kullanıcılarına girdikleri günü uzay fotoğrafını paylaşıyor. Peki, NASA Hubble uzay teleskobu nedir ve doğum günü uzay fotoğrafı nasıl alınır?

ADIM ADIM HUBBLE TELESKOBU İLE DOĞUM GÜNÜNNÜZÜN UZAY FOTOĞRAFI

Doğum gününüzde uzay fotoğrafını görüntüleyebilmek için ilk olarak sayfanın en altında yer alan linke tıklamak gerekiyor.

Linke tıkladıktan sonra çıkan sayfada "Select Month" alanına doğduğunuz ayı, "Select Date" alanına ise doğduğun gün yazın. Bilgileri girdikten sonra "submit" tuşuna basın. Submit tuşuna bastıktan sonran bir arka plan görüntüsü çıkıyor, bu Hubble teleskopunun doğum gününüz için çektiği görüntü oluyor. Bilgi ekranın üzerindeki "See Full İmage" tuşuna basarak görüntüyü kaydetmek de mümkün. .

NASA HUBBLE TELESKOP EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı

HUBBLE TELESKOBU NEDİR?

Hubble Uzay Teleskobu (HUT), ismi Amerikalı astronom Edwin Hubble'ın anısına verilmiş; Nisan 1990'da STS-31 Görevi esnasında Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınmış bir uzay teleskopudur. İlk uzay teleskopu olmamasına rağmen, HUT en büyüklerindendir ve birçok üstün özelliğe sahiptir. Ayrıca hem hayati öneme sahip bir araştırma aracı olması hem de astronomi için etkili bir halkla ilişkiler unsuru olması nedeniyle çok tanınmıştır.

HUT, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) arasında ortak bir çalışmadır ve Compton Gama Işını Gözlemevi, Chandra X-ışını Gözlemevi ve Spitzer Uzay Teleskobu projelerinden oluşan NASA'nın Büyük Gözlemevleri programının bir parçasıdır.

Uzay teleskopların yapımı ilk olarak 1923'te düşünüldü. HUT için 1970'lerde, 1983'te uzaya gönderilmesi hedefiyle fon bulundu ancak proje teknik gecikmeler, bütçe sorunları ve Challenger faciası nedeniyle gecikti. 1990'da yörüngeye yerleştirildikten sonra bilimadamları ana aynanın teleskobun çalışmalarını kısıtlayacak şekilde yanlış yerleştirildiğini tespit etti. 1993 yılında bir uzay mekiği yolculuğunda bu sorun giderildi.

Haberin Devamı

HUT, Dünya atmosferinin dışında konumlanması sayesinde, yeryüzündeki teleskoplara kıyasla pek çok avantaja sahip olabilmektedir: Atmosferin olumsuz etkilerinden (Görüntüde bulanıklık ve havadaki partiküllerden yansıyan ışığın oluşturduğu arka-plan kirliliği gibi) bağımsız görüntü elde edilmesinin yanı sıra, Ozon tabakası tarafından tutulan morötesi ışığın gözlemlenmesi ancak bu şekilde mümkün olabilmektedir.

1990 yılında fırlatılmasının ardından, astronomi tarihindeki en önemli enstrümanlardan biri haline gelmiştir. Astronomların astrofizik alanındaki temel problemlerine çözüm bulmakta büyük yarar sağlamıştır. Hubble teleskobu tarafından kaydedilmiş olan Hubble ultra derin alan adlı fotoğraf, bugüne kadar görünür ışık ile en uzak mesafeden alınmış detaylı görüntüdür. Birçok Hubble gözlemi, en kesin biçimde hesaplanan evrenin genişleme oranı gibi astrofizik alanında birçok çığır açıcı sonuç doğurmuştur.

Haberin Devamı