Gazete Vatan Logo

Doğalgaza zam!

Elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 9.2'lik zamdan sonra bir zam haberi de doğalgazdan geldi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu geceden itibaren geçerli olacak olan doğalgaz fiyatını açıkladı. Doğalgazın 1 Nisan’dan itibaren abonelerine yüzde 18.72 zamla satılacağı bildirildi.

Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin toplantısına katılmak üzere Kayseri’ye gelen ve Erciyes dağında başarılı ihracatçılara ödüllerini veren Bakan Taner Yıldız daha sonra, Mirada Del Lago Otel’deki programına katıldı. Akkuyu Nükleer Santrali’nin barışçıl amaçlarla kullanılmak üzere sıcak baktığını kaydeden Yıldız, “Özellikle santralin inşaatına oldukça dikkat edilecektir. Şöyleki Türkiye’de daha yaşanmadı, ama 9 büyüklüğündeki bir depreme bile dayanıklı olacaktırö dedi.

Bugün EPDK’nın elektriğe yaptığı yüzde 8,1’lik zamdan sonra, doğalgaz fiyatlarının da döviz ve ham petrol fiyat artışına bağlı olarak gece 00.00’dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 18.72 zamla satılacağını açıklayan Bakan Taner Yıldız, “Tabi zamdan hoşlanmadığımı ve sevmediğimi söyleyebilirim. Dünyanın gerçeklerini de yüzünüzü ellerinizle kapatarak izleyemezsiniz. Doğalgaz, bu gece yani 1 Nisan’dan itibaren yüzde 18,72 zamlı olarak abonelere ulaşacak. Ham petrolün varil fiyatı dolar bazında arttı. Aynı zamanda Türkiye bunu lira olarak tahsil ediyor. Bu bankacıların açık pozisyon dediği durumdur. Yani sırf dövizin artışıyla bile Türkiye'nin yüzde 17'ler civarında bir fiyat artışı sözkonusu. Ham petrol ve son doğalgaz zamlarına baktığımızda son 19 ayda yüzde 29' luk zam geldi. Yüzde 12-17'lik de döviz zammını hariç tutuyorum. Döviz ve ham petrolün fiyatının yükselmesi bu zammın zeminini hazırladı" diye konuştu.

CHP'DEN ELEŞTİRİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışın vatandaşın yaşam koşullarını ağırlaştırdığını belirtti.

Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan düzenlemeyi değerlendirdi.

AK Parti’nin ”beceriksiz ve yetersiz” politikalarının sonuçlarının zam olarak vatandaşın omuzlarına yüklendiğini ifade eden Öztrak, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların ”1 Nisan şakası gibi” olduğunu savundu.

Bu şakanın faturasının ağır olduğunu, vatandaşın cüzdanını vurduğuna işaret eden Öztrak, şunları kaydetti:

”Dünyanın en pahalı benzinini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kullandıran AKP, aynı kararlılığı doğalgaz ve elektrik için de göstermektedir. ABD büyükelçisinin tek bir sözüyle İran’dan alınan ucuz petrolden vazgeçen AKP, kendi yetersizliklerini milletin sırtına daha da yüklenerek fatura etmektedir. Petrolün fiyatı artıyorsa tüm dünya için artmaktadır.

”Türkiye Cumhuriyeti tarihinde belki de ilk defa memurunun maaşına zam yapamayan bir hükümet, akaryakıta, doğalgaza ve elektriğe birbiri ardına yaptığı zamlarla vatandaşın ensesinde adeta boza pişirmektedir. Bu zamlar ilerleyen günlerde tüm mal ve hizmetlere zincirleme yansıyacaktır. Hükümet vatandaşı yaptığı zamlarla inim inim inletirken, kendisi kutlamalarda ve tebrik toplama mesaisindedir. ’Dershaneleri kaldıracağım, üniversite giriş sınavlarını kaldıracağım, öğrencilere seçme hakkı tanıyacağım’ yalanlarıyla millete acı ilaç içirilmeye başlanmıştır. Bu millet kendisine yapılan bu zulmü elbette seçim sandığında hatırlayacaktır.”

Haberin Devamı