Gazete Vatan Logo

Doğalgaz ve elektriğe 1 Nisan zammı!

Doğalgaz ve elektriğe 17 ay sonra zam geliyor. Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, “Doğalgaza yüzde 15, elektriğe yüzde 10 oranında zam gelmesini bekliyoruz” dedi.

Elektrik ve doğalgazda zam kapıda. Döviz kurunun son 1 ayda yüzde 13 oranında artması yani doların 1.95 liradan 2.20 liraya yükselmesi enerji yönetimini kara kara düşündürüyor.

Enerji sektörü temsilcilerine göre kurda yaşanan bu hareket doğalgazı yüksek fiyattan alıp, halka daha uygun fiyattan satan Botaş’ın zararını daha da artırdığı için hükümetin zam yapmaktan başka çaresi yok.

“Botaş’ın 2013 sonundaki toplam zararının 2 milyar dolar olması bekleniyor. Ancak kurdaki artışın ardından kurumun zararı dolar bazında zararının yüzde 13 artması anlamına geliyor. Bu nedenle de zam kaçınılmaz” diyen bir sektör temsilcisi asıl sorunun elektrik üretiminde doğalgaza olan yüksek bağımlılıktan kaynaklandığını dile getirdi.

Türkiye elektrik ihtiyacının yüzde 44’ünün doğalgaz çevrim santrallerinden karşılıyor. Bu nedenle de döviz kuru ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar elektrik fiyatları üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor.

CNBC-e’ye konuşan Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman, “Elektrikte temel girdi maliyetleri doğalgaz ve kömür. Ülkenin elektriğinin yaklaşık yarısı doğalgazdan elde ediliyor. Dolardaki artışın girdi maliyetleri noktasında bir maliyet artışına neden olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bunun bir şekilde elektrik fiyatlarına aksettirilmesi gündeme gelecektir. Doğalgaz fiyatlarına yüzde 20-25 civarında zam yapılması gerekiyor ancak seçimler nedeniyle hükümetin bunu bu kadar yüksek oranda yapmasını pek mümkün görmüyoruz. Benim tahminim doğalgaza yüzde 10-15 aralığında bir zam yapılacaktır.

Elektrikte de yüzde 8-10 aralığında olacaktır” diye konuştu.

KONTRATLARA BAKILIR, FİYAT BELİRLENİR

Sektör temsilcileri elektrik fiyatlarının 3 ayda bir belirlendiğine dikkat çekerek,

“1 Nisan tarihinde elektriğe zam yapılmasını bekliyoruz. Kontratlara bakılır, o günün rayiçlerine göre fiyat yenilemesi yapılır” dedi. Ekim 2011’de doğalgaza yüzde 14.3, 1 Nisan 2012’de yüzde 18.7 ve Ekim 2012’de 9.8 oranında zam geldi. Yani 2011- 2012 döneminde doğalgaza yüzde 48.9 zam yapıldı. Yine aynı dönemde elektriği de 9. 57, 8.10 ve 9.81 oranında zam geldi. Elektrik fiyatları da böylece yüzde 30 arttı.

Haberin Devamı