Gazete Vatan Logo

Doğalgaz kardeşliği

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Yunanistan Başbakanı Çipras ve İsrail Başbakanı Netanyahu’yla birlikte Akdeniz’deki doğalgaz sahaları için üçlü konsorsiyum kurmaya çalışıyor

Doğalgaz kardeşliği

İsrail medyası, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin, Akdeniz’de bulunan yeni doğalgaz yataklarının işletilmesi için Yunan ve İsrail yönetimleriyle ittifak oluşturmaya çalıştığını yazdı. Hafta başında başkent Atina’ya giden Sisi, İsrail’in Leviathan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin hak iddia ettiği Aphrodite doğalgaz yataklarından elde edilecek gazın bölge ülkelerine ve Avrupa’ya nakledilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduğu belirtiliyor. Oluşturulacak konsorsiyumun, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail, Ürdün, Mısır ve Filistin yönetiminin ihtiyaçlarının karşılanmasının ardından kalan doğalgazı Avrupa’ya ihraç etmesi öngörülüyor.

Tarafların üzerinde durduğu 3 ayrı dağıtım senaryosu bulunuyor:

1) Akdeniz gazının Yunanistan’a, oradan da Avrupa’ya transferi. Başbakan Çipras, Leviathan ve Aphrodite sahalarının Mısır’ın Zohr sahasıyla bağlanmasını önerdiği söyleniyor.

2) Üç ülkenin çıkaracağı tüm gazın Türkiye’ye transferi.

3) İsrail’in Aşkelon Limanı’ndan Mısır’ın batısına boru hattı döşenmesi. Bölgede İngiliz ve İspanyol firmalarının işlettiği iki doğalgaz işleme tesisi bulunuyor.

Haberin Devamı

Sadece enerji değil

Mısır’ın, kurulacak konsorsiyum aracılığıyla sadece ekonomik fayda sağlama peşinde olmadığı, 3 ülkenin bölgede askeri ortaklık kurması yönünde de planları olduğu öne sürülüyor.

Atina’da Rumlarla üçlü zirve

Mısır lideri Sisi, Atina temasları kapsamında Yunan Başbakanı Çipras ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis’le birlikte bir zirve gerçekleştirdi. Zirvede üç ülke arasında enerji ve terörle mücadele konusundaki işbirliğinin artırılmasına karar verildi. Sisi toplantının, üç ülkenin ortak işbirliğine sarsılmaz bağlılığının bir ifadesi olduğunu belirterek, toplantıda alınan kararlar için minnet duyduğunu ifade etti.