Gazete Vatan Logo

Doğa ve tarih talanı!

Marmaris’te tarihi kalıntıların bulunduğu 1’inci derece doğal SİT alanına yapılan tesis belediye tarafından mühürlendi. Buna rağmen çalışmaların sürmesi çevrecilerin büyük tepkisine neden oldu.

Doğa ve tarih talanı!

Marmaris’e 63 kilometre mesafedeki Taşlıca Mahallesi Asardibi Mevkisi’nde karadan ulaşımın olmadığı koyda 3 yıl önce ’Phoenix Beach Restaurant Bar’ hizmete girdi. Önünde bir de iskelesi bulunan ve başta tekneyle gelen turistler olmak üzere günübirlik gelenlere hizmet veren tesise, iddiaya göre, karadan da ulaşımın sağlanması için geçen yıl, izinsiz olarak iş makineleriyle yol açmak için çalışma başlatıldı. Bölge, şantiye alanına döndü. Ancak, tesisin bulunduğu yerin yukarıdan görünmemesi nedeniyle çalışmalar uzunca bir süre fark edilmedi. Açılan yaklaşık 750 metrelik yolun geçen Ocak ayında Taşlıca ile Serçe Limanı arasındaki anayola ulaşmasıyla çalışmalar fark edildi. Yapılan inceleme, cennet koyu havadan gören Hazine’ye ait tepeye iki taş binanın da inşa edildiği, koyun sol bölümündeki kayalıkların da parçalanarak plajın büyütülmeye çalışıldığı tespit edildi.

Yapılaşma tam gaz!

Yolun açıldığı ve inşaat çalışmalarının yapıldığı yolun tarihi kalıntıların bulunduğu, 1’inci derece doğal SİT alanı olması Marmaris Müze Müdürlüğü yetkililerini harekete geçirdi. Müze yetkilileri, geçen 29 Ocak’ta bölgede inceleme yaptı. Ertesi gün ise Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu çalışmaları durdurup, soruşturma başlattı. Ancak, bir süre sonra çalışmalara tekrar başlandı. Çalışmaların devam etmesi üzerine bu kez Marmaris Belediye Encümeni geçen 2 Şubat’ta İmar Kanunu’nun 42’nci maddesi gereğince yapı tatil zaptı düzenledi. Söz konusu tesisin yetkilileri yasal süre içinde tatil zaptına itirazda bulunmadığı gibi çalışmalara da devam edince, yeni yapılan inşaatların ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle 10 gün sonra iki ayrı işlemle toplam 38 bin 497 lira ceza kesilip, tüm tesis ve çalışmalar mühürlendi. Ancak, tesis yetkilileri çalışmalarına devam edince, çevrecilerin de tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı