Gazete Vatan Logo

Dizi saatlerinde seçim çalışması oy kaybettirir!

2007’de AKP, CHP ve MHP’nin seçim kampanyalarını Sorbonne Üniversitesi’nde doktora tezine dönüştüren siyasal iletişim uzmanı Gülfem Saydan Sanver, Türkiye'de seçmenlerin oy vereceği partiyi hangi kriterlere göre belirlediğini anlattı...

Dizi saatlerinde seçim çalışması oy kaybettirir!

Siyasal iletişim uzmanı Gülfen Saydam Sanver, popüler dizilerin seçmen üzerindeki etkisini ve koralasyonunu araştırmış, bir dönemin reyting rekorları kuran Özcan Deniz'in Asmalı Konak dizisindeki ilişkileri ve güç tanımını Türkiye'deki siyasi liderlerin seçmenler üzerindeki etkisini karşılaştırmış. "Geleneksekçi kesim güce yönelik bir bağlılığı var. Bir grup kadına, Özcan Deniz'in oynadığı Asmalı Konak dizisindeki karakterlerden hangisi daha güçlü, neden daha güçlü sorusunu sorduk. Bu kadınlar; eğitimli ev hanımı, eğitimsiz ev hanımı eğitimli çalışan ve eğitimsiz çalışan kadınlardı. Ana karakterlerden konağın annesi ve gizli lideri "Sümbül Hanım"ı da sorduk kadınlara. Otoriter gelenekci kesim onu çok sevdi, nedenini ise söyle açıkladılar: ‘En güçlü o herkesi parmağında oynatıyor’, ‘en güclü o, oğluna da söz geçirebiliyor’, ‘en güclü o, herkesi asker gibi sıraya diziyor’ dediler. Aslında tam da Ortadoğu, Latin Amerika tipi lider bu. Daha liberal kesim ise tam tersi, konağın gelinini (Nurgül Yeşilçay) en güçlü kişi olarak görüdüklerini söyledi. Çünkü o gelin ailesine karşı çıkarak evden ayrılıyor ve sevdiği adamla evleniyor. Sümbül hanımı ise hiç ciddiye almıyorlar. Liberaller gelini, “ O kendi kendine oyun oynuyor güçlü olduğunu sanıyor. Üç beş hizmetçiye ancak sözünü dinletiyor” diye yorumladılar. Liberaller ise ailesine karşı çıkmış bir kadını lider görüyor. Gelenekselciler daha otoriter, insanlara hükmeden, sözünü geçiren, bağıran çağıran, insanlara hükmeden lider görmek istiyorlar. Liberaller güç arayışında değil, daha ezber bozan birine odaklanıyorlar."

Haberin Devamı

Fotoğraf: Barış ACARLI

TÜRKİYE'DE PRAGMATİK OY VE KARARSIZ SEÇMEN ÇOK

‘İdeolojik seçmeni seçim kampanyasıyla fikrini değiştiririm, oyunu döndürürüm’ demek imkansız. Türkiye'de kampanyalar 2-3 ay sürüyor, bu sürede kimse ideolojisinden dönmez, ama kararsızları döndürmek asıl hedef bu süreçte. Pragmatik oy çok fazla bizde ve kararsız seçmeni kampanya ile değiştirmek mümkün. Ama bunu kendi seçmeninin küstürmeden yapma gerekir. Örneğin sol bir partiye muhafazakar adayları çıkartıp cepteki oyları kaybetmemek lazım.

Haberin Devamı

KÜLTÜREL KODU ÇÖZMEK SEÇİMİ KAZANDIRIR

Kampanya dönemlerinde dizilerin olduğu saatlerde saha çalışması konulmamalı. İnsanlar gelmiyorlar o toplantılara, gelseler bile gönüllü katılmıyorlar. Önce sevdiği diziyi izlemek istiyor seçmen. Seçmen diyor ki "sen benim kültürel kodumu tutturamıyorsun, sevdiğimiz dizinin saatini bile bilmiyorsun." Partiler seçmenle aynı dili konuşmalı, onların ilgi alanlarını, dizilerini bilmeli.

PARTİLER ‘RESET’ ATMALI

İngiliz İşçi Partisi “Yeni İşçi Partisi” olarak iktidar oldu yıllar sonra. Ama ne yaptı; kendini resetledi. Logosunu değiştirdi, kendi hatalarını kabul etti o hataları açıkladı yüzleşti, iktidarın doğrularını da söyledi onları alkışladı... Ve böylece seçimi kazandı. Kendi seçmeninin inandırdı yenilendiğine. Söylemleriyle değişti. Türk seçmeni tutarlılık görmek istiyor, yenilik istiyor.

EV GEZMELERİ SEÇMENİN FİKRİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Saha çalışmaları ve ev gezmeleri Türk seçmeni için çok belirleyici. Seçmenin fikrini çok değiştiriyor. ABD'de de bu çalışmalar başladı. Arkadaş önerisi ve tavsiyesi de çok önemli seçmenin fikrini değiştirmede. Ev gezmeleri kararsız seçmeni etkileyen bir şey. İnsanlar çalışan bir lider çalışan bir parti görmek istiyor. ‘Benim kapıma kadar geldi” diyor. Artık ev ziyareti yapmayan parti halktan kopuk olarak görülüyor.

Haberin Devamı

BAYRAKLAR VE MÜZİK BİR GÜÇ GÖSTERGESİ

Bayraklar asla boşa harcanan para değil, seçimlerde inanılmaz etkili. Bir kere siyasete bir güç gösterisi bu. Seçmen güçlüye oy vermek istiyor partiye. Diyor ki seçmen; 'demek ki partinin o kadar parası var, her yere bayrak asıyor'... Onunla da bitmiyor, o bayrakları korumak önemli. O zaman da seçmen 'o kadar bayrağı astılar koruyabiliyorlar da' diye görüyor. Bu partinin kadrolarının da güçlü olduğunu gösteriyor seçmene. Ya da 'bizim mahallede bayrağınız bile yok neden sana oy vereyim' diyor.. Şarkılar da böyle. İnsanları hevesleneceği şeyler, sevdiği tınılar olmalı. Bir mahalleye girince o şarkılar mahallenin havasını değiştiriyor. Şarkılarla türkülerle neşe geliyor halaylar çekiliyor. Eğlendirici şarkılar Türk seçmeni için önemli.

Haberin Devamı

YOLSUZLUK OY VERENİ ETKİLEMİYOR!

Seçim kampanyasında meydanlarda muhalefetin sürekli yolsuzluk konuşması oyları düşürüyor. Çünkü halk bunu biliyor. Bir araştırma yaptım Latin Amerika ülkelerinde. Meksika, Şili, Kolombiya, Uruguay ve Arjantin’de yolsuzluk olduğu zaman halk şok geçirmiyor. Seçimlerde yolsuzluğun öne çıkması ve o partiyi sandığa gömmesi için o ülkelerde üç şey etkili. Birincisi, yolsuzluğun arkasından ekonomik kriz çıktı mı? O yolsuzluk yapan siyasetçiler yargı önüne çıkıp ceza aldı mı? Son olarak da, medya bu yolsuzlukları korkmadan yayınlamayı sürdürebildi mi? Bu üçü olmadıkça, Latin Amerika ülkelerinde yolsuzluklar seçimleri etkilemiyor. Yolsuzluk yapan parti ya da iktidar güç kaybetmiyor. Tıpkı bizdeki gibi.