Gazete Vatan Logo

Dizel ucuzluyor elektrikli pahalanıyor

Avrupa’da birçok ülkenin dizel araçları yasaklama kararı talebin düşmesine neden oldu. İlginin azalması fiyatları etkiledi. Dizel otonun maliyeti azalırken, elektrikli ve benzinlininki yükseldi.

Dizel ucuzluyor elektrikli pahalanıyor

Dünyayı sarsan emisyon skandalı sonrası gözden düşen dizelde kan kaybı her açıdan hızlandı. Avrupa’da birçok ülkenin dizel otomobilleri yasaklama kararı talebi azalttı. Havaya düşük karbondioksit salan çevreci araçlar, hibritler ve yüzde 100 elektrikli modellerin öne çıkmasıyla, Avrupa’da dizel motorlu otomobillerin pazar payı Nisan ayı itibariyle yüzde 37’ye kadar geriledi.

Buna karşın alternatif yakıtlı otomobillerin satışları yüzde 53.5 artış gösterdi. Benzinlilerin pazar payı yüzde 56’ya, elektriklilerin payı da yüzde 5.5’e ulaştı. Tüketicilerin dizelden vazgeçip, elektrikli araçlara yönelmesi fiyatları da etkiledi. Avrupa’da dizel otomobillerin maliyeti düşerken, benzinli ve elektriklilerin

maliyetlerinde önemli artış görüldü.

Norveç’te destek var

5 kıtada ve 32 ülkede dev bir araç filosunu yöneten LeasePlan’in Otomobil Maliyet Endeksi’ne göre, Avrupa’da bir otomobile toplam sahip olma maliyeti (yakıt, amortisman, vergiler, sigorta ve bakım gibi maliyet kalemleri de hesaba katılarak) aylık ortalama 616 euro olarak belirlendi. Elektrikli araca sahip olmanın maliyeti de ortalama 819 euroya ulaştı.

Haberin Devamı

Avrupa genelinde aylık maliyetleri 600 ila 900 euro arasında değişiklik gösteren elektrikli otoların en uygun olduğu ülkelerin başında 597 euro ile Macaristan gelirken, İtalya 986 euro ile en pahalı ülke konumunda. Fosil yakıtlı bir araç kullanmak için en pahalı ülke konumunda Norveç bulunuyor. Norveç’te elektrikli araca sahip olmanın maliyeti aylık 670 euro iken, dizelin aylık gideri 722 euro, benzinlinin maliyeti 731 euro olarak hesaplandı.

Hollanda’da elektrikli araçlar dizel araçlardan daha ucuz konumlanıyor. Ülkede, aylık kullanım maliyeti dizel için 861 euro, elektrik araçlar için ayda 829 euro olarak dikkat çekti.

Bizde tablo tam tersi
Romanya benzinli bir otomobil kullanmak için 353 euro ile en uygun ülke konumunda yer alıyor. Raporda ayrıca, Türkiye’de benzinli bir otomobile sahip olmanın aylık maliyetinin 492 euro, dizele sahip olmanın aylık maliyetinin 519 euro olduğu görüldü.
Teşvik edilmeli
LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, elektrikli araçların daha ulaşılabilir ve etkin bir alternatif olabilmesi için kanun koyucuların vereceği vergi ve şarj alt yapısı gibi desteklerin çok önemli olduğunu söyledi. Oktay, “Unutmamalıyız ki elektrikli araçlar iklim değişikliği ile mücadele etmek için en iyi yollardan biri ve bu çevre dostu araçlara herkes ulaşabilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı