Gazete Vatan Logo

Diyetle alakası yok

'Diyet yapan kişi sonradan niçin vazgeçiyor?' Sorusuna cevap bir diyet programı

Beslenme ve diyet uzmanı Dilara Koçak, kilo vermek ve sağlıklı olmak için dönemlik diyetler yapmak yerine, beslenme alışkanlığınızı değiştirmenizi öneriyor. Kitabında kilo vermeye çalışanların karşılaştığı zorlukları onları anlayarak dile getiren Koçak, bizlerle pek çok diyet yemeği tarifini de paylaşıyor

Diyet mi? Ne alakası var. Benim ihtiyacım yok ki! Tamam yaz geldi, üstelik biraz da kilo aldım ama bugün cuma. Pazartesi başlarım...” Ve pazartesi gelir çatar... “Bir kibrit kutusu kadar yağsız peynir, bir dilim kepek ekmeği, biraz da domates... Of herkes ne güzel şeyler yiyor, ben neden hayat boyu diyet yapmaya mahkûmum? Güzel görünmek bu kadar zor mu?” Siz de diyet denilince bir çırpıda bunlara benzer cümleler kuruyorsanız, beslenme ve diyet uzmanı Dilara Koçak'ın yeni çıkan kitabı Afiyetle Diyet tam da sizin için yazılmış.

“Bu kitabı yazarken kilo vermekten vazgeçenleri düşündüm” diyen Koçak'ın kitabı 'Diyet yapan birçok kişi sonradan niçin vazgeçiyor?' sorusuyla başlayıp okuyana “işte beni anlayan biri çıktı sonunda” dedirtecek cevaplar veriyor.

Başından sonuna kadar kilo vermenin sağlıklı olmak için gerekli olduğunu anlatan kitapta kilo alma nedeni olacak hastalıklardan da bahsediliyor. Alışkanlık haline getirildiğinde kilo vermeyi kolaylaştıracak ya da kilo almamayı sağlayacak bazı ipuçlarını da bizimle paylaşan kitabın ikinci bölümünde diyet yapmaktan vazgeçmeye neden olacak mazeretler anlatılırken, bu mazeretler okuyucu için bir bir çürütülüyor.

Bir diğer bölüm ise okuyucuya besinlerin kalori değerleri hakkında ayrıntılı ve anlaşılabilir bilgiler veriyor. Bu bölümde, besin değeri nasıl korunur? Tatlı krizi neden olur? Alkolün kalorisi nasıl hesaplanır? Gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Sağlıklı pişirme yöntemleri
Okuyucu diyet psikolojisine hazırlandıktan sonra, bir başka bölümde diyete başlıyoruz. Buraya kadar sağlıklı yaşam ve besin değerleri üzerine epey yol kat eden okuyucu bu bölümde kendi diyetini kendisi hazırlamayı öğreniyor. Diyettesiniz; ama o gün bir arkadaşınızın doğum günü var, alın size doğum günü diyeti, O gün canınız iskender kebap istedi, günün diyet programı karşınızda. Ya da suşi seviyorsunuz... O gün gidip suşi yemekten mahrum kalmayacaksınız; çünkü içinde bir öğün suşi olan bir diyet programınız var. Koçak bize son olarak da sağlıklı pişirme yöntemleriyle ilgili bilgiler veriyor.

Kitabın tamamı 'kilo vermenin sağlıklı beslenmekten geçtiği' gerçeğini ispatlamak ve diyet yapmanın aslında bir işkence olmadığını sunmak için hazırlanmış gibi duruyor. Diyet yapan kişilerin kendilerini yalnız ve çaresiz hissetmemeleri için ise Afiyetle Diyet'in pek çok yerinde Dilara Koçak gözetiminde zayıflamış kişilerin bizler için yazdıkları mesajları görmek mümkün.

Okuyucu odaklı ve geniş bir bilimsel literatür taraması yapılarak yazılmış kitapta, diyet yapmak isteyen kişinin kendini daha kolay tanımasını sağlayacak testler de mevcut.
Yıllar önce sürekli kilo vermesi gerektiğini düşünüp oradan buradan duyduğu sağlıksız diyet programlarıyla zayıflayan ve sağlığından olan, ancak daha sonra kilo vermenin yaşam şeklini değiştirmekle ilgili olduğunu anlayan ve beslenme alışkanlıklarını değiştirip amacına ulaşan biri olarak diyebilirim ki, bu kitap okuyanların gündelik yaşam alışkanlıklarını değiştirmesinde oldukça etkili olacak.

Sizin için seçtiklerimiz
Kitaptaki en önemli ayrıntılardan biri ise, diyet yemek tarifleri. Salatalar, çorbalar, sıcak yemekler, pilav, börek, zeytinyağlılar, tatlılar ve içeceklerden oluşan tarifler kitabın içinden çıkan DVD'de bir aşçı eşliğinde uygulamalı olarak anlatılıyor. Tariflerde kullanılacak malzemeler her yerde bulunabilir ve fazla masraf gerektirmiyor. Genel kanının aksine 'afiyetle diyet' yapmak için fazla para harcamak gerekmiyor.
Genellikle az yağlı, yulaf ve kepekli olma özelliğiyle ön plana çıkan bu tariflerden birkaçını biz de evimizde denedik. Sizlerle deneyimlerimizi paylaşalım istedik.




KİTAPTAN TARİFLER
***
Tavuklu dereotu çorbası
1 orta boy havuç, 2 çorba kaşığı bulgur, 1 sap kereviz, 1 küçük boy soğan, 1 demet dereotu, 75 gr tavuk göğsü, 2-3 su bardağı su, tuz, karabiber
Haşladığımız tavuğu küp küp doğrayıp, tüm malzemelerle birlikte (mevsim itibariyle kereviz bulamadık) suyun içine koyuyoruz ve yaklaşık 20 dakika pişmesini bekliyoruz.
Özellikle içine çiğden doğranmış soğan tam da bir diyet çorbası hissi verse de, dereotu durumu kurtarıyor. Hele bir de kereviz bulabilseydik, soğanın kokusunu hiç hissetmeyecektik. Belki biraz kalorisi yükselecek ama, çorbayı biraz yoğurt ve yumurtayla terbiyelemenizi öneririm; zira bu çorbadaki 'haşlama suyu' hissini azaltacaktır.

***
Bol sebzeli ve peynirli gözleme
1 adet yufka, 3 yemek kaşığı çökelek ya da beyaz peynir, 1 tatlı kaşığı sıvıyağ, ıspanak, pazı, pırasa, tuz, karabiber
Diyet yapanların yufka nedeniyle şüpheyle yaklaşacaklarını tahmin ettiğim bu tarif, hem yapılışı hem de lezzeti bakımından normal gözlemeden pek de farklı değil.
Ancak tek yufka içine çok malzeme koyulduğu için, çökelek gözlemeyi yerken içinden dökülüyor. Beyaz peynir bu anlamda daha işlevsel olabilir. Bir de gözlememiz çok az yağ kullanıldığı için kuru olacaktır, tavadan aldıktan hemen sonra elinizle üzerine biraz su sıçratarak bu sorunu çözebilirsiniz. Ya da kullanılacak bir kaşık yağı bir kaşık suyla karıştırıp gözlemenin üzerine sürebilirsiniz.

***
Kuru meyveli yulaflı kurabiye
2 adet yumurta, 1.5 kase yulaf, 1 kase yabanmersini, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik karışımı, 1 paket vanilya, 1 çay bardağı light yoğurt, 1/2 çay bardağı sıvıyağ, 1/2 paket kabartma tozu, 1-2 çay bardağı kepekli un
Sıvıyağ, un, yumurta ve un karıştırdıktan sonra diğer malzemeleri de (yabanmersini bulamadık, diğerlerinden takviye ettik) ekledik. Ancak hamurun kıvamı oldukça cıvık oldu ve 1 çay bardağı daha (toplam 3 çay bardağı) un eklemek zorunda kaldık.
Kurabiyeleri 170 derece fırında 15 dakika pişirdik. Özellikle sıcakken, diyet bir ürüne göre gayet lezzetli oldu. Üstelik tatlandırıcı yerine kuru meyve koyduğumuz için ağızda yapay bir tat da bırakmadı.
Bu tarifteki önerim kurabiyeye şekil verirken ellerinizi, kurabiye tepsiye yapışmasın diye de tepsiyi biraz yağlamanız.
***
Tarçınlı light milkshake
200 ml yağsız süt, 2 top vanilyalı light dondurma, 2 yemek kaşığı diyet reçel, 2 tatlı kaşığı toz tarçın
Tüm malzemeleri karıştırıcıya koyup çalkalayın, alın size milkshake...
Ancak tarçının miktarını azaltmanızı öneririm. Ayrıca içeceği biraz renklendirmek için, 1 top vanilyalı 1 top da çilekli dondurma kullanabilirsiniz. Milksahke'i içerken ağzınıza meyve parçaları gelsin istemiyorsanız diyet reçel yerine marmelat kullanınız.(Ömür Şahin)

Haberin Devamı