Gazete Vatan Logo

Diyetisyenlerden hafif yemekler

Diyetisyenlerden hafif yemekler

Malum yaz geliyor. Hepimiz pür dikkat diyetisyenlere kulak kabartmış durumdayız. Peki diyetisyenler ne yiyor? Dilara Koçak ve Selahattin Dönmez’in tercihi somon; Florence Nightingale’den Tuba Kayan Tapan ise carpaccio diyor.

Kinoalı somon Dilara Koçak

MALZEMELER:

‘1 çay bardak kinoa veya bulgur

‘2 parça somon

‘1 tutam karabiber

‘Defne yaprağı

‘Biberiye

‘Kuru soğan

HAZIRLANIŞI:

1 çay bardağı kinoayı 2 çay bardağı su ile 2 saat ıslatın. Daha sonra tencerenin dibine kinoaları sulu bir şekilde alın. Üzerine 2 parça somon, az tuz karabiber ekleyin. Somon dilimlerini halka soğan, halka kesilmiş limon ve defne yaprağı ile örtüp tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 15 dakika pişirin.

Glutensiz çikolatalı kek Beslenme Danışmanı Dr. Yasemin Bradley

Tam bir çokokoliğim. Çocukluğumdan beri çikolataya düşkünüm. 'Diğer yiyecekler yiyecek, ama çikolata, çikolatadır!' benim için… Bu keki her sefinde değişik kalıpta pişirip, farklı süsleyip, doğumgünlerinde hediye olarak da götürüyorum. İngiltere'de de misafirlerimin favorisi oldu.

Haberin Devamı

MALZEMELER:

‘3 yumurta
‘75 gram toz şeker (5 yemek kaşığı)
‘1 yemek kaşığı toz tatlandırıcı
‘100 gram tereyağı
‘200 gram bitter çikolata
HAZIRLANIŞI:
Yumurta , şeker ve tatlandırıcıyı birlikte karıştırıcıyla iyice çırpın. Tereyağını eritin, onu da ekleyip karıştırmaya devam edin. Çikolatayı benmari usülü eritin ve son olarak onu da katın. Ancak bu kez bir çatal yardımıyla karıştırın, yedirin. Silikon bir kek kalıbına hazırladığınız karışımı dökün. Kek kalıbınızı içi su dolu daha büyük bir kabın içerisine yerleştirip fırına verin ( benmari usülü). 150 derecede 45 dakika pişirin. Sonra fırını kapatın. Kendi sıcağıyla 5 dakika daha kalsın, çıkartın. Üzerini taze çiçeklerle süsleyin. Yanında 1 top vanilyalı dondurmayla servis edin.
Taze otlu somon kuşbaşı Selahattin Dönmez
Benim en sevdiğim yemek "Taze otlu somon kuşbaşı". Haftada 4 kere mutlaka akşam yemeğimde sadece bu yemeği yiyorum.
MALZEMELER:
‘1 kase iri doğranmış somon kuşbaşı
‘1 avuç içi kadar taze ince kıyılmış maydanoz, nane, kekik, fesleğen
‘2 diş sarımsak
‘1 yemek kaşığı zeytinyağı
‘Tane çekilmiş karabiber
HAZIRLANIŞI:
Somon kuşbaşıları yıkayıp süzdükten sonra tavada sarımsakları ince şeritler halinde keserek atıp suyu çekinceye kadar pişirin. Somonun pişmesine yakın taze otları karıştırın ve bol tane karabiber dökerek bir iki defa çevirin. Tabağınıza alın ve üzerine 1 yemek kaşığı soğuk sızma erken hasat edilmiş zeytinyağından 1 yemek kaşığı gezdirerek servis edin.
Ayvalı kereviz carpaccio Şişli Florence Nightingale Hastanesi- Tuba Kayan Tapan
MALZEMELER:
‘1 orta boy soğan
‘3 orta boy kereviz
‘1 orta boy ayva
‘1 küçükhavuc
‘2 orta boy portakal
‘roka
‘maydanoz
‘3-4 yemek kaşığı dolmalık fistik
‘zeytinyağ
‘tuz
HAZIRLANIŞI:
1 rende soğanı 2 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun, içine 1 rende havuç koyup, kavurmaya devam edin. O ikisinin pişmesine yakın 3 mm inceliğinde dilimlediğiniz kerevizleri ve ayvaları katıp üzerine 2 portakalın suyunu ekleyin. Tuz atıp suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Soğuyunca roka yaprakları üzerine alın, yine yağsız olarak teflon tencerede kavurdugunuz dolma fıstıkları üzerine ekleyin en son olarak da ince kıyılmış maydonozu üzerine serperek servis edin.
Zeytinyağı yani omega 9 ile yaptığımız yemeğimiz kalp sağlığına karşı koruyucu, kilo korumada ve kilo kaybetmede oldukça yardımcı bir yağdır. Kereviz, lif içeriğinden dolayı oldukça zengin olduğundan tokluk hissi yaratacaktır ve acıkmayı geciktirecektir. A vitamininden zengin havuçla vitamin dengemizi sağlıyoruz. Portakal c vitamini eklediğimiz yemeğimizin besleyici değeri giderek artırıyor. Ayvanın antioksidant etkisi sayesinde, hipertansiyon, kalp, hiper kolesterol, diyabet ve metabolik sendroma karşı koruyucu etki sağlıyoruz.
Nohutlu semizotu Taylan Kümeli
Biz nasıl yaparız semizotunu ya yoğurtla salata haline getiririz ya da kepekli pirinçle veya kıymayla domatesle pişiririz... Ancak bir başka usül var ki biraz Anteplilerin "pirpirim aşı"na benziyor. Benimkinin sumak ekşisi ve acısı pek yok.
MALZEMELER:
‘Et veya kepekli pirinç yerine 2 bağ semizotuna 1 su bardağı haşlanmış nohut
‘2 domates rende
‘1/2 yemek kaşığı ev salçası
‘1 kuru soğan
‘1 acı biber
HAZIRLANIŞI:
Hepsini çiğden koyun ve pişirin. Semizotundan omega-3'u alırız, nohuttan vitamin, riboflavin, niacin vitaminlerini alırken elzem amino asitlerden triptofan alırız...
Etli yaprak sarması Simge ÇITAK
MALZEMELER:
‘250 gram yağsız kıyma
‘150 gram salamura üzüm yaprağı
‘Yarım fincan pirinç
‘Yarım fincan bulgur
‘1 orta boy doğranmış kuru soğan
‘1 yemek kaşığı domates salçası
‘1 yemek kaşığı biber salçası
‘1 diş sarımsak
‘1 yemek kaşığı sumak
‘1 yemek kaşığı pul biber
‘Bir tutam karabiber, tuz, yeni bahar
‘5-6 dal taze dereotu
‘5-6 dal taze maydanoz
‘5-6 dal taze nane
‘Yarım fincan su
HAZIRLANIŞI:
Tüm harcı karıştırıp, yapraklar sudan geçirilir. tüm yapraklar küçük ve sıkı şekilde sarılır. Tencereye sıra sıra dizilir. Üzerine; ayrı bir kasede 1 yemek kaşığı zeytinyağ, 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 su bardağı sıcak suyu karışıtıp, tenceredeki sarmaların üzerine eşit şekilde gezdirin. Dolmaların üzerine evinizde varsa dolma taşı yoksa küçük düz bir tabak koyun. Kısık ateşte 40 dakika pişirin.

Haberin Devamı