Gazete Vatan Logo

Diyet yapan anneler bu habere dikkat!

Doğum sonrası kilo problemi yaşayan annelerin bir çoğu diyet yapıyor fakat bu besin diyetleri annelerin sütlerinin azalmasına sebep oluyor.

Diyet yapan anneler bu habere dikkat!

Acıbadem Adana Hastanesi Uzman Diyetisyeni Pakize Güzem Akgül, doğum sonrası ilk 2-3 ay, zayıflama diyetlerinin uygulanmaması gerektiğini belirterek, annelerin kendi ihtiyaçlarının belirlenerek, yeterli ve dengeli bir şekilde süt yapımını arttıracak besinleri içeren bir beslenme programı uygulaması gerektiğini söyledi.

Diyetisyen Akgül, bebeğin en kolay sindirebildiği besin olan anne sütünün, bebeğin sağlıklı olması, ihtiyacı olan besin ögelerinin karşılanması, enfeksiyonlara ve alerjilere karşı korunması için yeri doldurulamaz bir besin olduğunu ifade ederek, anne sütü yapımı için günlük alınması gereken enerjinin yaklaşık 500 kalorisinin ek gıdalar ile sağlanırken, geri kalanının annenin hamilelik sürecinde depolanan yağ kitlesinden karşılandığını kaydetti.

Annelerin özellikle basit şeker içeren gıdalardan uzak kalması gerektiğini belirten Dyt. Akgül, et, tavuk, balık ve yumurtanın olduğu kaliteli protein kaynaklarına beslenmesinde yer vermesi, vitamin ve mineral yönünden taze ve kuru meyveler ile şekersiz hazırlanmış komposto ve hoşafların tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Annelerin, doğum sonrası süt yapımını desteklediği düşünülen aşırı şeker içeren şerbetler ve şerbetli tatlılardan kaçınması gerektiğini vurgulayan Akgül, “Anne için en iyi tatlı alternatifler sütlü tatlılar, hafif pekmez veya bal ile tatlandırılmış meyve tatlıları, hoşaf ve kompostolar. Kalsiyumdan zengin süt, süt ürünleri ile pekmezin mutlaka beslenmesinde yer alması gerekiyor. Aşırı şekerli şerbet ve şerbetli tatlılar gereksiz kilo alımına neden oluyor” diye konuştu.

Kafeinsiz yapamayan annelerin, günde 200 miligramın üzerine çıkmaması gerektiğini belirten Akgül, “Unutmayın ki kahve ve çayın dışında çikolata da kafein içeriyor. Süt yaptığını, mutlu ettiğini düşünüyorsanız, yediğiniz çikolatanın miktarına da dikkat edin. Kafein, anne sütünden bebeğe geçtiği için bebekte huzursuzluğa ve reflü gibi sindirim sistemi hastalıklarına ve bebekte kansızlığa neden olabiliyor. Çok açık 2-3 fincan çay ve günde 1 fincanı geçemeyecek şeklide kahve tüketimi planlanmalıdır. Anne sütünü arttırmak için su tüketimini arttırmak ve günde 10-12 bardak tüketimini sağlamak önemli” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı