Gazete Vatan Logo

Diyarbakır işgalini başsavcı önlemiş!

15 Temmuz gecesi darbeci general Yılmaz’ın Diyarbakır Adliyesi’ni kuşattığı, ancak Başsavcı Güre’n ile beraberindeki hakim ve savcıların kararlılığı üzerine yanındaki askerlerle adliyeden ayrıldığı ortaya çıktı.

Diyarbakır işgalini başsavcı önlemiş!

Diyarbakır’da 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Yurtta Sulh Konseyi tarafından Sıkıyönetim Komutanı olarak atanan 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ve Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı olarak atanan 16’ncı Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey hakkındaki soruşturma tamamlandı. Soruşturmada, 15 Temmuz gecesi askeri hareketliliğin yaşanmadığı Diyarbakır’da adliye binasının özel kuvvetler, jandarma ve Kolordu Komutanı’nın ağır silahlı korumaları tarafından kuşatıldığı ilk kez ortaya çıktı.

‘Herkes acil göreve’

Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre; 15 Temmuz günü sabah saatlerinde Diyarbakır’da göreve başlayan Başsavcı Kamil Erkut Güre, darbe teşebbüsünün başladığı saatlerde makamına giderek, tüm başsavcı vekilleri ile güvendiği savcı ve hakimleri göreve çağırdı. Ekibi ile kısa bir toplantı yapan Başsavcı, aynı saatlerde soruşturma başlatıp, darbe teşebbüsüne katılan askerlerle ilgili gözaltı kararı verdi.

Zırhlılarla geldiler

Savcılıkta çalışmaların devam ettiği ve darbe teşebbüsünün henüz bastırılmadığı saat 03.30’da, Yurtta Sulh Konseyi tarafından Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı olarak atanan 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, yanında çok sayıda zırhlı araç, özel kuvvetler ve jandarma birliği ile adliye binasına geldi. Korgeneral Yılmaz ile birlikte gelen Kirpi zırhlı araçlarından inen Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı 20 asker, 30 tam teçhizatlı jandarma görevlisi ve korumalar çevreye dağılıp, adliye dışını kontrol altına aldı. Yılmaz, yanında ağır silah taşıyan 8 koruması ile birlikte makamına giderek Başsavcı ve heyeti ile görüştü. Başsavcı Güre’nin kararlılığı üzerine Korgeneral Yılmaz, askerlerle birlikte adliye binasından ayrılıp, 7’nci Kolordu Komutanlığı’na gitti.

Haberin Devamı