Gazete Vatan Logo

Diyarbakır'daki eşcinsel cinayeti davası

Diyarbakır'daki eşcinsel cinayeti davası

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, eşcinsel olduğu gerekçesiyle babası ve iki amcası tarafından öldürüldüğü iddia edilen Roşin Ç. ile ilgili davada, eksik evrak nedeniyle dosyayı yerel mahkemeye iade etti.

Diyarbakır'da "farklı cinsel eğilimleri" olduğu iddiasıyla babası ve iki amcası tarafından öldürüldüğü ileri sürülen Roşin Ç. ile ilgili davada, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi maktulün babasının ağırlaştırılmış müebbet, amcalarının ise müebbet hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 1. Ceza Dairesine geldi. Daire, eksik tebligat nedeniyle dosyayı yerel mahkemeye iade etti. Daire, eksikliklerin tamamlanmasının ardından temyiz istemini karara bağlayacak.

Diyarbakır'da 17 yaşındaki Roşin Ç'nin farklı cinsel tercihleri nedeniyle çıkan dedikodulardan rahatsız olmaları nedeniyle babası ve iki amcası tarafından tabancayla başında vurularak öldürüldüğü iddia edilmişti. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, Roşin Ç'nin babası ağırlaştırılmış müebbet, amcaları ise müebbet hapis cezası almıştı.

Haberin Devamı

Mahkemenin gerekçeli kararında, "uluslararası ve ulusal yasal düzenlemeler göz önüne alındığında, bir kimsenin farklı cinsel eğilimleri nedeniyle, yaşam hakkının elinden alınması hiçbir koşulda mümkün değildir. Bu nedenle, maktulün, sanıklara yönelik haksızlık fiili içeren herhangi bir eylemi olmaksızın sadece cinsel eğilimlerinden ve ailenin, maktulün bu eğilimi nedeniyle toplum içerisinde yaşadığı rahatsızlıktan kaynaklanan bir gerekçeyle öldürülmüş olması kabul edilemez. Bu gerekçelerle sanıklar hakkında haksız tahrik hükümleri uygulanmamıştır." denilmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Yargıtay 1. Ceza Dairesine gönderdiği tebliğnamede, yerel mahkeme kararının onanmasını istemişti.