Gazete Vatan Logo

Diyarbakır'da PKK'ya büyük darbe

DİYARBAKIR Valisi Mustafa Toprak, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin Lice İlçesi’nde terör örgütüne yönelik iki gün süren hava destekli operasyonlarda 3 köyde 36 ayrı noktada yapılan aramalarda PKK’ya ait 8 ton 150 kilo esrar ele geçirildiğini açıkladı.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 28-29 Ekim tarihleri arasında Jandarma Alay Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 3 ay köyde düzenlenen hava destekli operasyonlarda PKK’ya ait olduğu bildirilen 8 ton 150 kilogram esrar elegeçirildi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Erdem ve Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ile birlikte basın toplantısı yaparak operasyonun ayrıntılarıyla ilgili bilgi verdi. Bölgede terör, hem de uyuşturucu operasyonu düzenlediklerini anlatan Vali Mustafa Toprak, operasyonlarla terör örgütüne büyük darbe vurulduğunu söyledi. Son günlerde terör örgütünün insafsızca saldırılarının yoğunlaşması üzerine, örgütü etkisiz hale getirmek için ortak operasyonlar düzenlendiğini dile getiren Vali Mustafa Toprak, şöyle dedi:

"Bu kapsamda 28-29 Ekim 2011 tarihleri arasında Emniyet ve Jandarma Özel harekat birimlerimiz, Jandarma Komando uzman birliklerimizin katılımıyla bir diğer taraftan da iç güvenlik yetkisi verilen 7. Kolordu komutanlığından piyade birlikleri ve onların verdiği hava destek unsurları kobra helikopterleri, termal kameralar, örgütün telsiz konuşmalarının da dinlenerek, teknik tüm işlemlerin kullanılması çerçevesinde terör örgütüne yönelik bir operasyon gerçekleştirilmiştir."

"TÜM GÜVENLİK BİRİMLERİMİZİ KULLANIYORUZ"

Ülkeyi tehdit eden terör odaklı operasyonlarda tüm birimlerin kullanılmasının esas olduğunu belirten Vali Mustafa Toprak, son dönemde polis özel harekat timlerinin de operasyona katıldığı veya katılmadığı ya da katılacağına dair iddialar yer aldığını anlatırken şöyle dedi:
"Biz bunların ötesinde bir değerlendirme yapıyoruz ve diyoruz ki; Eğer ki ülkemize yönelik terör tehdidi varsa ülkemizin içerisinde bulunan her türlü güvenlik birimlerin iletişim ve koordinasyon içerisinde kullanılması bizim için esastır. 28-29 Ekim tarihinde gerçekleştirdiğimiz operasyonda tüm güvenlik birimlerimizi başarılı bir şekilde uyum içerisinde kullandık. Bunun da çok güzel sonuçlarını da almış durumdayız. Özellikle terörist unsurların barınabileceği, sığınak oluşturabileceği veya oradaki köylü vatandaşlarımızı ciddi sindirmeye, para vermeye zorlamaya ve onların belki genel güvenliğine kastetmek olarak oluşturdukları ortamı kaldırmak için bu operasyonu gerçekleştirdik. Son dönemlerde bazı öğretmenlerinde kaçırılması gündeme gelmişti. Özellikle bu yöreyi de kapsıyor bu operasyon ve başarılı bir operasyon yaptık. Operasyonlarımızı Lice İlçesine bağlı Bağlan, Ortaç ve Yalaca köylerini kapsayacak bir ortamda hava unsurlarındanda destek alarak gerçekleştirdik. Oraya giden birimlerimiz sapasağlam döndüler."

"PKK’NIN EN ÖNEMLİ MADDİ KAYNAĞI UYUŞTURUCU"

Terörizm faaliyetlerini ortadan kaldırmanın esas amaç olduğunu vurgulayan Vali Mustafa Toprak, terörizm faaliyetlerini destekleyen, ayakta tutan maddi katkılar olduğunu belirterek, "Bu maddi kaynakların altyapısındaki en önemli kaynaklardan biri uyuşturucu üretimi, geliştirilmesi ve sevk edilmesidir. Bu bağlamda özellikle Diyarbakır ilinde uyuşturucu yetiştirilmesi, işlenmesi ve diğer yörelere gönderilmesi konusunda ciddi rahatsızlıklar var. O girmiş olduğumuzu alanda da yine Jandarmamıza bağlı narkotik timleri ve özel yetiştirilmiş köpekleri de, uzman ekipleri de devreye sokmak kaydıyla hem bir taraftan terörle mücadele operasyonu devam ederken, müştereklik içerinde bir taraftan da yine Jandarmanın Narkotik şubenin tüm elemanlarını ve diğer teknik unsurları da katarak genişletmiş olduk. Ve bu operasyon çerçevesinde terör örgütünün finansal kaynağı olan uyuşturucu maddeleri ele geçirmeye yönelik olarak ciddi bir operasyon olduğunu değerlendiriyoruz" diye konuştu.

"4 TON ESRAR İŞLENİNCE 40 TON ESRARA DENK GELİYOR"

İhbar ve istihbarat çalışmaları ile operasyon için start verdiklerini kaydeden Vali Mustafa Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha önce bize istihbarat bilgisi olarak ulaşan 36 ayrı noktada gizlenmiş uyuşturucular ele geçirilmiştir. Ele geçen; ilimizde bugüne kadar ele geçen uyuşturucun en yükseğini teşkil ediyor. Belki uluslar arası arenada da tonaj oluşturuyor. Yapılan operasyon çerçevesinde 4 ton 20 kilo toz esrar, 4 ton 130 kilo da kubar esrar ele geçirildi. Kubar esrarın iyi kalitede işlenmiş olması durumunda 40 ton esrara denk geldiği ifade ediliyor. Toplamda 8 ton 150 kilo esrar maddesi arama tarama yapılan bölgede ele geçirilmiştir. Arazide oradaki faallilerin yakalanması içinde arkadaşlarımızın çalışmaları devam ediyor. Jandarma bölgesinde 2011 yılı içerisinde 13 bin 829 kilo kubar, 4 bin 986 kilo toz esrar olmak üzere 18 bin 815 kilo esrar ele geçirilmiştir. Yine buna ilave olarak 1 milyon 186 bin kök kenevir bitkisi ele geçirilmiştir. Emniyet sorumluluk bölgesinde 2011 yılında 8 bin 555 kilo kubar, 538 kilo da toz esrar olmak üzere 9 bin 93 kilo esrar ele geçirilmiştir.

PKK terör örgütünün silah, uyuşturucu kaçakçılığı yaparak terörizm faaliyetlerini devam ettirmeye çalıştığı da bir gerçektir. Bir taraftan terörizm faaliyetleri bir taraftan da uyuşturucu ve silah kaçakçılığı ile ilgili önlemeye yönelik her türlü faaliyeti kararlı bir şekilde yürütmek noktasındayız. Ele geçirilen esrarın yaklaşık olarak piyasa değeri 28 Milyon TL’yi bulduğu ifade ediliyor. Bu çok önemli bir rakam hiçbir örgütün parasal gücü kesilmeden ortadan kaldırılması da mümkün değil. Terörizm ve bunu doğuran o altyapıyı ortadan kaldırmak, terörist varlığı ayakta tutabilecek her türlü kaynağın bertaraf edilmesi gerekiyor. "

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Bingöl’deki canlı bomba eyleminden önce Batman ve Siirt’te sivillere yönelik saldırılar düzenlendiğini, PKK’nın taşeron ve rant örgütü olduğunu bildirirken, "Terör yöneldiği gruplar olarak hiçbir ayrım yapmaz, herkesin direkt olarak hayatına kast eder. Onun için biz vatandaş olarak farklı bir durum gördüğünde ihbarda bulunmanızı diliyorum. Bizim operasyon yaptığımız yerler vatandaşa baskı, zulüm yapılan kırsal bölgelerdir. Oralarda ekim yapılabiliyor. Ekimin örgüte rağmen yapılması mümkün değil. Dolayısıyla bunların pay aldıkları bir gerçek. Tamamen ormanlık alanlarda ekim yapabiliyorlar. Yapılan termal incelemelerde O bölgede bir grubun olduğu yönünde bulgular oldu ancak birebir tespit edemedik" diye konuştu.

Haberin Devamı